Valsts autotransporta direkcija nepietiekamā finansējuma dēļ ar nākamo gadu ir nolēmusi samazināt vairākus autobusu reisus, uzdodot likvidējamos maršrutus noteikt pašiem autotransporta uzņēmumiem. Retāk uz citām pilsētām kursēs arī autobusi no Valkas autoostas.

SIA "VTU Valmiera" Pasažieru pārvadājumu daļas vadītāja vietniece Anda Liepiņa skaidro, ka šāgada deviņos mēnešos pasažieru skaits ir samazinājies par vairāk nekā 30 procentiem.

Mazāks ir kļuvis arī Satiksmes ministrijas piešķirtais budžets, tādēļ ar dotācijām vairs nevar nosegt izdevumus.

Bijušā Valkas rajona teritorijā Smiltenē pasažieru skaits sarucis par 27, bet Valkas pusē reģionālajos maršrutos par deviņiem procentiem.

"Šo iemeslu dēļ ar nākamo gadu plānojam reisu intensitāti samazināt par deviņiem procentiem maršrutos Valka - Smiltene, Smiltene - Palsmane - Variņi - Ķeņģi - Smiltene, Smiltene - Aumeisteri - Valka un Valka - Gauja - Aumeisteri - Smiltene. Pasažieru trūkums ir otrs iemesls, kādēļ plānojam reisu samazināšanu. "VTU Valmiera" veica katra reisa pasažieru plūsmas izpēti un reisu ekonomisko analīzi. Par rezultātiem informējām Valkas un Smiltenes novada pašvaldību. Tika nolemts slēgt tos reisus, kuros ir vismazākie ieņēmumi uz vienu kilometru, saglabājot iespēju iedzīvotājiem nokļūt uz izglītības, ārstniecības iestādēm, uz darbu un pašvaldības institūcijām to darba laikā," saka A. Liepiņa.

Par reisu samazinājumu neapmierinātību neslēpj pasažieri. Valkas autoostā satiktais Raitis Vītols ir neizpratnē par tādu lēmumu. "Tas, protams, ir ļoti slikti. Es diezgan bieži darīšanās braucu ar autobusu, bet, ja tagad tie kursēs retāk, tad nezinu, ko izdomāt, ko darīt, lai nokļūtu tur, kur vajadzīgs. Vispār visās vietās cilvēkiem apstākļi kļūst arvien sliktāki. Es nesaprotu, kas vispār notiek. Nekas vairs neuzlabojas, viss tikai pasliktinās," saka R. Vītols.

Irinai Hivukai patīk ceļot kā tūristei, izmantojot sabiedrisko transportu. Arī šajās dienās viņa, neskatoties uz nemīlīgo laiku, devusies ceļojumā. Uzzinājusi, ka turpmāk autobusi kursēs retāk, viņa atzīst - tas radīs problēmas un neērtības ceļojuma laikā. "Domāju, ka to nu gan nevajadzētu darīt. Jau tā autobusi nemaz tik bieži nekursē," apliecina I. Hivuka.

Autobusa šoferis Andrejs Demidočkins stāsta, ka viņš par gaidāmo reisu samazināšanu vēl neesot informēts. "Protams, ja tas tiks izdarīts, arī mums, šoferiem, no tā būs tikai sliktāk, jo saņemsim mazāku algu," saka A. Demidočkins. Viņš gan atzīst, ka šajās dienās īpaši daudz pasažieru nav. "Visvairāk braucēju ir pirmdienās un piektdienās, citās dienās - kā nu kuru reizi," atzīst šoferis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!