Foto: LETA

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) pirmdien Eiropas Savienības (ES) valstu vēstniekus informēja par Latvijas Prezidentūras ES Padomē galvenajām prioritātēm un galvenajiem plānotajiem pasākumiem.

Ministrs uzsvēra, ka Latvija ir iecerējusi trīs prioritāros jautājumu blokus, kas veicinātu ES konkurētspēju un izaugsmi. Jauninājums, kas Latvijas prezidentūras laikā pirmo reizi tiks izvirzīts kā prioritāte, ir maksimāla Eiropas digitālā potenciāla izmantošana ES izaugsmē.

Trešā prioritāte ir ES lomas stiprināšana starptautiskajā arēnā. Ministrs uzsvēra prezidentūras dinamiskumu un nepieciešamību pielāgoties aktuālajai situācijai. Latvija vēlas, lai tas ir darbīgs un uz rezultātu vērsts ES semestris, kur ir sadarbība un savstarpējs atbalsts.

Kā svarīgu uzdevumu ministrs izcēla nepieciešamību stiprināt ES globālo lomu, un prioritāri pievērsties Eiropas kaimiņiem gan austrumos, gan dienvidos.

Tieši Eiropas kaimiņos – dienvidos un austrumos – ES saskaras ar galvenajiem izaicinājumiem, kas skar savienības ikdienas dzīvi. Rīgas samits būs nozīmīgs forums, lai analizētu progresu un nospraustu jaunos stratēģiskos soļus. ES Austrumu partneri ir dažādi un to iesaistei arī ir jābūt atbilstošai, katrai valstij ir jāmeklē labākā sadarbības formula.

Nozīmīga ir arī ES iesaistīšanās ģeostratēģiski svarīgajā Centrālāzijā, un tā tiks atbalstīta, norādīja ministrs. Latvija cer arī uz saprātu un konstruktīvismu Ukrainas krīzes risinājumā, agresīvās darbības ir jāpārtrauc, jāsākas ir atbildīgai rīcībai, kas nevis problēmas vairotu, bet tās risinātu.

Tikšanās laikā ministrs pateicās Itālijas vēstniekam par līdzšinējo sadarbību, kas kopā ar Luksemburgu ir kopējā prezidentūru trio, un izteica gatavību Latvijas semestrim ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!