Līdzās jau iepriekš pieļautajiem variantiem par Valmieras novada nosaukuma maiņu, nule notikušajās diskusijās dzimis jauns variants – Tālavas novads, portālu „Delfi” informēja Valmieras novada domē.

Jau agrāk notikušajās sarunās Valmieras novadu bija piedāvāts saukt par Pievalmieras, Jumaras, Imeras, Zilākalna, Dikļu, Kocēnu, Vaidavas un Bērzaines novadu. No šiem novada iedzīvotāju, ekspertu, pašvaldības deputātu un kultūras darbinieku ieteikumiem, vislielāko popularitāti guva vārdi Jumara, Zilaiskalns un Kocēni.

Tomēr pēdējās diskusijās arī izskanējis Tālavas vārds. Priekšlikuma autori skaidro, ka tas varētu būt vēsturiski un mitoloģiski nozīmīgs, tam ir liela mitoloģiska nozīme un tas ir visu novadu aptverošs un skanīgs.

Dome skaidro, ka nosaukuma maiņa nepieciešama, jo pašreiz tas neatspoguļo novada būtību. Vārds „Valmiera” apzīmē pilsētu un Valmieras pagastu, kas iekļauts Burtnieku novadā. Savukārt novads, kam pašreiz dots Valmieras vārds, līdz ar administratīvi teritoriālo reformu sevī apvieno Bērzaines, Dikļu, Kocēnu un Zilākalna pagastus.

Vēstīts, ka līdzīgas problēmas ir arī citām jaunajām teritoriālajām vienībām. Piemēram, Valdemārpilī ir jāizšķiras, vai to turpmāk sauks Valdemārpils, Ārlava, vai kādā citā vārdā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!