Foto: F64
Neviens no mums nav pasargāts no zagļiem, tāpēc der ielūkoties sentēvu ticējumu pūralādē, lai uzzinātu metodes, kā tad senie latvieši atpazina neģēļus un kā rīkoties, ja kādam no viņiem gadījies krist par upuri.
  • Suns zagļus rej sirdīgāk kā citus cilvēkus.
/P. Š., Rīga/
  • Zagli var atgriezt atpakaļ, ja viņš vēl nav pārgājis par kādu upi jeb citu ūdeni. Ja zirgs nozagts, tad jāņem kāda aizjūga daļa un jāapsien ap galda kājām. Ja nozagts audekls, tad jāliek tur audekls. Tad zaglis vairs netiks uz priekšu un zagto lietu drīz varēs atrast.
/F. Brīvzemnieks, 1881. VI, 199./
  • Pret zagļiem ēkas iekšpusē virs durvīm jāiesprauž nazis. /V. Kancāns, Asare/
  • Kad mājā nakti ir bijis zaglis, tad kad iegriež tanīs durvīs, pa kurām tas gājis, lietuvēna krustu, tad trešā naktī zaglis atnāks.
/A. Jaunzeme, Lizums/
  • Ja grib dabūt atpakaļ nozagtu bišu stropu, tad kapsētā jāizrok vecs zārks, jāizvelk no tā trīs naglas un jāiesit tai vietā, kur strops stāvējis. Tad zaglis atnāks ar visu stropu atpakaļ. Zaglis jāieper ar sērmūkšļa kūju, lai viņš tiktu projām.
/F. Brīvzemnieks, 1881. VI, 199./
  • Ja grib, lai zaglis atnestu zagto mantu atpakaļ,
tad jāsameklē tās mantas atliekas un jāpiestiprina
pie baznīcas zvana. Pēc trim svētdienām zaglis atnesīs nozagto mantu.
/F. Brīvzemnieks, 1881. VI, 199./
  • Ja grib dabūt atpakaļ nozagtu lietu, tad jāsarauj 
sauja driģeņu un, sestdienā peroties, jāuzmet pir tī uz ceriem. Tad var noteikt, vai lai zaglis atdod to lietu rokās, jeb arī noliek vecā vietā. Kā būs noteikts, tā notiks.
/F. Brīvzemnieks, 1881. VI, 199./
  • Valdziņu vajaga aptraipīt ar sikspārņa asinīm un apvilkt to ap dārzu jeb pagalmu. Tad zaglis sapīsies tai valdziņā un netiks tur iekšā. 
/F. Brīvzemnieks, 1881. VI, 199./
  • Ābolu zagļam par pautu kuli vīle.
/K. Jansons, Plāņi/
  • Ja kas ir nozagts, tad jāņem zagtās lietas paliekas un jāpiesien pie baznīcas zvana. Pēc trim svētdienām zaglis atnesīs zagto mantu atpakaļ.
 /F. Brīvzemnieks, 1881. VI, 199./
  • Ja zaglim zādzības vietā kas aizmirsies, tad to vajaga piesiet pie baznīcas pulksteņa mēles, tad zaglis izpļāpās savu nedarbu. /J. Rubenis, Ērgļi/
  • Jāņem trīs papīrīši, trīs nagliņas un ceturtdienas vakarā pēc saules noiešanas jāpiesit pie pīlādža koka. Katru papīrīti piesitot, jāsaka: "Zagli, es tevi caurduru." To vajag trīs ceturtdienas no vietas darīt, tad zaglis atnesīs nozagtas lietas.
/Zeltenietis, Valmiera/

Atbildi uz jautājumu un piedalies "NetAtmo Weather Station" izlozē!

Atrodi šajā sadaļā izvietotos jautājumus, atbildi uz tiem un reģistrējies AAS "Balta" sarūpētās balvas izlozei. Šī gada 27. oktobrī, 10. novembrī, 24. novembrī un 8. decembrī tiks izlozēts mūsdienīgs rīks - "NetAtmo Weather Station".

Katrs dalībieks var atbildēt uz vairākiem jautājumiem, bet uz katru no tiem vienu reizi. Jo vairāk jautājumi atbildēti, jo lielāka iespējamība laimēt balvu. Aizpildot kontaktu formu un reģistrējoties, apliecināt, ka esat iepazinies arkonkursa noteikumiem.

"NetAtmo Weather Station" ir bezvadu ierīce, kas paredzēta, temperatūras, gaisa mitruma un kvalitātes, CO2 un trokšņa līmeņa noteikšanai. Iegūtos datus iespējams apskatīt, izmantojot "Android", "Apple", "Windows" ierīcēm pieejamo aplikāciju un tīmekļa aplikāciju. Komplektā ietilpst divas ierīces - viena lietošanai iekštelpās, viena ārpus tām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!