Šīs nedēļas nogalē no 13. līdz 15. jūlijam Smiltenes pilsēta svin savus svētkus, kuru ietvaros notiek plašs festivāls "Smiltenes smilšu rausis". Tajā piedalīties aicināti visi maizes un konditorejas izstrādājumu ražotāji, lai sacenstos par lielākā, interesantākā un visādi citādi pārākā raušu cepēja titulu. Smiltenes pilsētas svētki piedāvā bagātīgu izklaides pasākumu programmu, kurā piedalīsies gan Latvijā populāri skatuves mākslinieki, gan pašdarbības kolektīvi, gan arī viesi no Maskavas Jaunās operas teātra. Svētku laikā Smiltenē viesosies arī delegācijas no sadraudzības pilsētām – Villihas un Vīzenbahas (Vācija), Pinkaras (Itālija), Pisekas (Čehija), Nakskovas (Dānija), un Pustomiti (Ukraina). Festivāla ietvaros notiek arī 30. Latvijas puķu draugu saiets.
Svētki sākas 13. jūlijā ar pasākumiem bērniem, kas festivālā iekļaujas sadaļā "Mazais smilšu rausītis". Bērniem būs iespēja piedalīties jaunā skeitparka atklāšanā, kā arī zīmēt un veidot īstus smilšu raušus mākslinieka Jāņa Anmaņa vadībā. Koncertus sniegs Smiltenes bērnu popgrupa "Okey", Smiltenes bērnu teātris un deju kolektīvs "Dadzīši". Par rotaļām un nebēdnībām gādās Ēriks Balodis un Karlsons. Savukārt pieaugušie tiek aicināti vakarā uz Jāņukalna estrādi, lai ļautos "Lustīgajam smilšu rausim" – šlāgerballei, ko piedāvās grupas "6. jūdze", "Klaidonis", "Apvedceļš", "Dakota", "Zeļļi" un daudzas citas. Pasākumu vadīs Latvijas Radio 2 "balsis" – Velga Vītola un Gunārs Jākobsons, viesosies arī DJ Aivis.

Sestdien, 14. jūlijā Smiltenes Baznīcas laukumā apmeklētājus gaidīs lielais "Smiltenes smilšu rausis" ar degustācijām, izēšanos un iepirkšanos, kā arī dažādu mākslinieku uzstāšanos visas dienas garumā. Uz skatuves kāps ansamblis "Shady Brass Q", grupa "Eolika", Latvijas labākie cirka mākslinieki, kā arī viesu kolektīvs – dziesmu un deju ansamblis no Ukrainas. Pasākuma apmeklētāji varēs iegūt arī mākslinieka Jāņa Anmaņa zīmētu savu portretu un baudīt jaukas melodijas saksofonista Imanta Skujas izpildījumā . Pasākumu vadīs plaši pazīstamie joku meistari Jana Kalniņa un Aldis Kalniņš. Iecerēts arī "Duracel" rallijs aktīvākajiem apmeklētājiem. Savukārt Kultūras un sporta centrā būs iespēja noklausīties Maskavas Jaunās operas solistu Natālijas Krēsliņas un Germana Apaikina koncertu.

Pēc raušu cepēju konkursa laureātu apbalvošanas pasākuma apmeklētāji tiek aicināti uz Jāņukalna estrādi, lai piedalītos 30.Latvijas puķu draugu saieta noslēgumā un vērotu pašdarbības kolektīvu uzstāšanos. Koncertā piedalīsies pūtēju orķestris "Smiltene", TDA "Ieviņa", jauktie kori "Lido" un "Vidzemīte", arī viesi no Ukrainas. Savukārt vakarā Baznīcas laukumā notiks rokmūzikas koncerts, kurā piedalīsies grupas "Double Faced Eels", "Astro'n'out", "Credo", "Linga", "Z-Scar", "Backyard" ("The Lucky Gang"), "Cold Flame" un "Busy Bee". Koncerta vadība uzticēta Gvido Lingam.

Smiltenes TV svētku laikā būs vērojams arī īpašs sarunu šovs ar smilteniešiem, kuru vadīs Ojārs Rubenis.

Arī svētdien, 15. jūlijā svētki turpināsies ar pēcpusdienas koncertu Smiltenes Jāņukalna estrādē, kurā uzstāsies Dailes teātra dziedošo aktieru ansamblis "Mūžīgais Unisons".

Gandrīz visi Smiltenes pilsētas svētku pasākumi ir bezmaksas. Pilsētas viesiem tiek piedāvāta iespēja pārnakšņot telšu pilsētiņā 2 km attālumā no Smiltenes – lauku mājās "Kalbakas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!