Stāmerienā pareizticīgie simtgades svinībām 6.jūnijā poš vienīgo pareizticīgo baznīcu, taču apkārtnes labiekārtošanai vajadzīgi vēl aptuveni astoņi tūkstoši latu, tāpēc izveidots ziedojumu tālrunis. Stāmerienas Svētā Aleksandra Ņevska pareizticīgo baznīcas draudzes locekle Irina Sazonova informē, ka ziedojumu tālrunis 9006180 darbosies visu maiju un līdz pat dievnama simtgadei.
“Ikvienam labas gribas cilvēkam ir iespēja piezvanīt un tā ziedot latu baznīcas atjaunotnei. Zvanītājiem būs gandarījuma sajūta, ka viņi ir piedalījušies šajā svētīgajā darbā. Dievnama skaistums raisa pozitīvas emocijas ikvienā neatkarīgi reliģiskās pārliecības. Šī ir kultūrvēsturiska ēka, kas atjaunota atbilstoši Eiropas standartiem. To ar lepnumu varam rādīt ārzemju viesiem,” saka Sazonova.

Gatavojoties svētkiem, draudze daudz veikusi apkārtnes sakopšanā. Palīdzējuši arī vietējie uzņēmēji, pašvaldība, kas talkā sūtījusi pagaidu sabiedriskajos darbos norīkotos stāmereniešus.

“Līdz svētkiem būs paveikts viss nepieciešamais, taču - uz parāda. Pēc Evas Vīksnas veidotā apzaļumošanas projekta ir izveidota ainava, pie baznīcas būs arī rozes no SIA “Apgāde”, kā arī dzīvžogs. Par pusmetru ir pacelts krasts. Te pievesti un izlīdzināti aptuveni 150 kubikmetri smilts. Balvu amatnieki izveidojuši skaistu metālkalumu sētu, kuru nākamnedēļ krāsosim. Sētai nostiprinājumu veidoja stāmerenietis Genādijs Goržkovs. Bruģi pie baznīcas ielicis Stāmerienas uzņēmējs Dzintars Poļaks. Notekūdeņu kanalizāciju izveidojusi Gulbenes SIA “Rubate”. Dievnamā ir jaunas mēbeles, kuras darinātas vietējā uzņēmēja Andreja Brūvera darbnīcā. Mecenāts Oļegs Kolosovs baznīcai uzdāvinājis jaunas, krāšņas lustras,” stāsta Sazonova.

Simtgades svinībās visi - pareizticīgie, citu konfesiju pārstāvji un ikviens, kas jūt sirdī aicinājumu - ir gaidīti dievnamā. Sazonova uzsver, ka arī dievnama atdzimšanā, apkārtnes sakārtošanā palīdzējuši gan ticīgi, gan neticīgi cilvēki. 6.jūnijā Stāmerienā ciemos būs pareizticīgo priesteri no Baltinavas, Madonas un Alūksnes. Ieradīsies arī svētceļotāji, Rīgas Svētā Aleksandra Ņevska pareizticīgo baznīcas draudzes locekļi un svētdienas skolas dalībnieki. Savukārt 1.augustā Stāmerienas baznīcu apmeklēs Latvijas pareizticīgo priekšstāvis - metropolīts Aleksandrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!