Kafija ir moderna dzīvesveida neatņemama sastāvdaļa, jo mēs to dzeram ne tik vien, lai aizgaiņātu nogurumu, bet drīzāk gan baudas dēļ, ko tā sniedz. Tagad kafija ir kļuvusi daudz internacionālāka. Tradicionālos kafijas dzēriena variantus "melno", "balto" un "ļoti saldu, lūdzu" aizvien biežāk izkonkurē tādas ārzemju variācijas kā "café au lait", "espresso", "latte macchiato" u.c.
Daudzveidīgais kafijas piedāvājums tomēr prasa arī zināmas iemaņas, izpratni par tās pagatavošanas mākslu un, protams, arī stilam atbilstošu tasīti.

Atzīsim, ir praktiski reizēm iegādāties kafijas dzērienu kartona glāzītē tūlītējai izdzeršanai, atrodoties ceļā, tomēr šāda veida trauciņi dzērienam piešķir papīra piegaršu. Ja tu vēlies izbaudīt īstenu kafijas aromātu, ir nepieciešams pareizais trauks, kur atraisīties dzēriena aromātam.

Specializētajos kafijas veikalos ir liela kafijas trauku izvēle – tasītes, porcelāna kannas, krūzes un glāzes ar atbilstošām karotēm, lai kafijas dzeršanu padarītu par stilīgu un baudpilnu pasākumu. Sekojošajā pārskatā sniedzam vairāk informācijas par populārāko kafijas dzērienu pasniegšanas veidu:

Espresso. "Mazā melnā" kafija tiek dzerta no īpašām espreso tasītēm. Tās pagatavošanai karsts ūdens tiek izspiests cauri ļoti smalki maltam, sevišķi stipri grauzdētam kafijas pulverim. Tā rodas tumšs, kuņģim visumā ļoti draudzīgs kafijas dzēriens, kas vislabāk garšo ar daudz "crema" – kā Itālijā! Īstie espreso cienītāji to dzer tikai ļoti saldu. Espreso tasīšu piedāvājums ir ļoti daudzveidīgs – sākot no porcelāna līdz stikla traukiem, no vienkrāsainām līdz raibi dekorētām tasītēm.

Kafija ar pienu. Kafija ar pienu ir espreso ar siltu pienu. To dzer vai nu no plata kausa bez osiņas vai arī platas tases, kuras mēdz būt dažādi noformētas – vienkārši baltas vai dekorētas. Specializētajos veikalos var atrast katrai gaumei atbilstošas tasītes.

Café au lait (arī: caffelatte; latte). Tipiskā brokastu kafija franču gaumē sastāv no kafijas un piena vienādās daļās. Gan Francijā, gan arī citur to mēdz dzert no plata kausa (bol), ar osiņu vai bez tās.

Latte macchiato. Kafijas dzēriens itāļu gaumē, ko pagatavo šādi: uzputotu pienu iepilda lielā glāzē vai lielā, šaurā krūzē, uzmanīgi pārlej tam espreso un garnē ar piena putām.

Tādējādi dzēriens veidojas trīskārtains: apakšā karsts saputots piens, pa vidu espreso un tad piena putu cepurīte. Šis efekts vislabāk novērojams garā stikla glāzē – taču servīzei atbilstoši var iegādāties arī garas, šauras porcelāna krūzes ar osiņu.

Espresso coretto. Šis kafijas dzēriena variants tiek gatavots kā espreso, pievienojot lasīti grappas, taču tā vietā var pievienot arī konjaku, anīsa vai sambukas liķieri. Dzērienu pasniedz mazā tasītē, tāpat kā oriģinālo espreso.

Cappuccino. Kapučino - tas ir espreso ar mazliet vairāk ūdens un putotu pienu. Parasti to arī pārkaisa ar kakao pulveri. Rafinētāki kapučino veidi: izmantojot tērauda šablonu un kakao pulveri, uz putām tiek uzbērts ornaments, piemēram, sirds (mīļotajam), smaidiņš (draugiem) vai egle (Ziemassvētkos). Kapučino dzer no mazliet lielākas un biezākas kafijas tases nekā espreso, jo tā dzēriens ilgāk saglabājas karsts. Kapučino tases tiek piedāvātas plašā izvēlē dažādos krāsaini dzīvespriecīgos noformējumos.

Café caramel. Espreso pārlej ar karstu pienu, pievieno mazliet karameļu sīrupa – un gatavs ir šis garšīgais kafijas dzēriens. Lai ieturētu stilu, servīzei nepieciešamas mazliet lielākas un biezākas tases nekā klasiskajam espreso.

Caffè mocca (arī: Caffè mocha). Caffè mocca sastāv no 1/3 espreso, 2/3 karsta piena, kā arī 1-2 ēdamkarotes šokolādes sīrupa vai karstas šokolādes, ko papildina piena putu vai putukrējuma cepurīte. To dzer no garas, šauras glāzes vai krūzes. Šokolādes cienītāji var sevi iepriecināt ar papildus šokolādes pārsliņām, ko pārkaisa šim dzērienam. Jēdziena mocha radies no kafijas šķirnes mokka, kas pēc aromāta atgādina šokolādi. Taču caffè mocca nevajadzētu jaukt ar turku kafijas dzērienu mokka, kur smalki samaltu kafijas pulveri un cukuru, vienādās daļās, pārlej ar karstu ūdeni un ļauj ievilkties.

Lai baudītu kafiju pilnībā, nepieciešamas arī atbilstošas karotītes: ar garu kātu pie macchiato, īsu karotīti pie espresso. Arī citiem kafijas dzērienu veidiem, kur tiek izmantots saputots piens – vienmēr pievieno karotīti, lai izbaudītu šo dzērienu līdz pēdējai lāsītei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!