Foto: Publicitātes attēls
Nelegālo akcīzes preču apkarošana Valsts policijai ir prioritāte jau vairākus gadus, taču sejas, kas nonāk tiesībsargu redzeslokā par šāda veida likumpārkāpumiem, bieži ir vienas un tās pašas.

"Diemžēl pārsvarā gadījumu mūsu redzeslokā cilvēki nonāk ne reizi vien un recidīvs ir kopīgā pazīme nelegālo akcīzes preču darboņiem. Šie cilvēki saskata iespēju nopelnīt un uzskata, ka sods nav tik bargs, lai noziedzīgo rūpalu mestu pie malas arī pēc vairākkārtējas sodīšanas," ar nožēlu secina Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 3. nodaļas priekšnieks Aleksandrs Čapulis.

Recidīvisti ir personas, kas jau agrāk sauktas pie kriminālatbildības par nozieguma izdarīšanu un, neskatoties uz saņemto sodu, atkal izdara tos pašus noziegumus. Nelegālo akcīzes preču darboņus, kuri atkārtoti pastrādā vienus un tos pašus pārkāpumus, var uzskatīt par ekonomikai bīstamiem noziedzniekiem.

"Protams, ar katru nākamo reizi viņi nedaudz pamaina darbības un rīcības shēmas, mēģina izvairīties no soda, bet tāpat rokrakstu atpazīstam. Mūsu uzdevums ir atklāt un izmeklēt šādas lietas, ko darām gana veiksmīgi," skaidro A. Čapulis, piebilstot, ka turpinās izmeklēšanas vairākās lietās, kurās atklātas noziedzīgas shēmas un ir aizturētas jau vairākas personas.

Vaicāts par vidējo kontrabandista portretu, A. Čapulis skaidro, ka šos cilvēkus ir grūti raksturot pēc vienas mērauklas, jo tie nāk no dažādiem slāņiem un ir dažādas izglītības. "Tas ir bēdīgi, ka šie cilvēki atgriežas pie likuma pārkāpšanas. Kad atkal aizturot prasām, kāpēc tā rīkojies, viņš taisnojas, ka neesot citas iespējas nopelnīt. Peļņas iespēja vilina un tās dēļ likumpārkāpēji ir gatavi izciest sodu," norāda A. Čapulis. Sevišķi tas attiecas uz administratīvajiem sodiem. Tie darboņus neattur no nelegālo cigarešu un alkohola tirdzniecības turpināšanas "točkās".

"Mūsu darbs ir sarežģīts, bet arī viņiem nav tik vienkārši apiet likumu - darām visu, lai apgrūtinātu likumpārkāpēju dzīvi. Piemēram, regulāri reidos pārbaudām gan izklaides un tirdzniecības vietas, gan arī tā dēvētās "točkas". Tāpat veicam dažādus kontroles pasākumus arī sadarbībā ar citiem dienestiem," atklāj A. Čapulis.

Valsts policijas pārstāvis uzsver, ka tiesībsargi sagaida lielāku atbalstu un aktivitāti no iedzīvotājiem, ziņojot par pārkāpumiem tieši nelegālo akcīzes preču apkarošanas jomā. "Iedzīvotāji ziņo, bet ne tik aktīvi, kā gribētos," saka A. Čapulis. Viņš atgādina, ka ir uzticības telefoni, "točku karte", e-pasti, tāpat par nelikumībām var ziņot jebkurā policijas iecirknī.

2015.gada 9 mēnešos veikti 3006 reidi un uzsāktas 540 resoriskās pārbaudes, kuru laikā, saistībā ar nelegāli akcizētiem tabakas izstrādājumiem sastādīti vairāk nekā 1350 administratīvie protokoli un uzsākti 108 kriminālprocesi. Pārbaužu laikā Valsts policija šogad deviņos mēnešos atsavinājusi vairāk nekā 24 miljonus kontrabandas cigarešu, kas ir par 8,5 miljoniem vairāk nekā pērn atbilstošā laika posmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!