Kopš pievienošanās Šengenas vīzu telpai daudziem Valgas un Valkas iedzīvotājiem robežas šķērsošana sagādā problēmas, un šī iemesla dēļ abu pilsētu pārstāvji plāno uzstādīt informācijas plāksnes, vēsta reģionālais laikraksts "Valgamaalane".
Robežas šķērsošanas problēmu risināšana tika apspriesta 3. martā, Valgas un Valkas pilsētu valžu ikmēneša sanāksmē. Līdzās pašvaldību pārstāvjiem sanāksmē piedalījās arī Igaunijas un Latvijas robežsardzes pārstāvji.

Kā viens no risinājumiem tika piedāvāta iespēja izvietot uz ielām, kuras šķērso valstu robežu, informācijas plāksnes, kuras informētu par robežas šķērsošanu un ar to saistītajām prasībām.

Līdzās tam tika apspriests sastādīt nelielas informatīvās brošūras, kuras būtu pieejamas informācijas punktos, pie populāriem apskates objektiem un citās plaši apmeklētās vietās.

Valgas mērs Ivars Undi laikrakstam pastāstījis, ka informatīvie materiāli varētu tikt sagatavoti jau šomēnes. Undi uzskata, ka informatīvos materiālus robežas zonā varētu izvietot arī Igaunijas Ceļu departaments. "Patiesībā plāksnes varētu izvietot gar visu dienvidu robežu, jo problēmas var rasties it visur," sacīja pilsētas mērs. "Būtu labi, ja šīs plāksnes būtu ar tādu pašu dizainu un informāciju. Ja varas iestādes to neuzskata par nepieciešamu, tad savā pilsētā informācijas plāksnes varam izvietot paši."

Kopumā dvīņu pilsētā ir četras ielas, kuras šķērso valsts robežu. Tik daudz informācijas plākšņu tiek plānots arī uzlikt.

Ir radies jautājums, kādā valodā jābūt informācijai uz plāksnēm. Angļu valoda netiek uzskatīta par nepieciešamu, jo ārzemniekiem, kuri te nokļuvuši, tāpat noteikti būtu līdzi dokumenti. Vēl nav nolemts, vai līdzās igauņu un latviešu valodai uz plāksnēm nepieciešama arī informācija krievu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!