Valmierā pabeigta vēsturiskā centra rekonstrukcijas darbu laikā Rīgas un Cēsu ielas krustojumā atrakto tā saucamo Rīgas vārtu iekonservēšana. Mūrim izveidots betona sarkofāgs, tas nosiltināts, kā arī veikta komunikāciju izbūve līdz objektam, informēja Valmieras pašvaldībā.
Atbilstoši mūra atrašanās vietai izbūvēta gājēju ietve, kas ļaus ikvienam kājāmgājējam ērti un pieejami aplūkot vēsturisko mūri jeb tā saucamos Rīgas vārtus.

“Viss sarežģītākais ir paveikts šogad,” atzina pašvaldības izpilddirektors Jānis Baiks. Šādā veidolā mūris “pārziemos”, lai pavasarī to pārklātu ar stiklu un aprīkotu ar gaismas ķermeņiem. Plānots, ka Rīgas vārtus interesentiem atklās un iestiklos. Savukārt senpilsētas aizsargmūra pārējo līniju plānots iezīmēt ar atšķirīgas krāsas bruģi uz gājēju celiņiem un perspektīvā, izpētot tā esamību skvērā iepretim lielveikala “Valmiera”, arī ar ziedu klājumu.

10.maijā Valmierā sākās Valmieras pilsētas vēsturiskā centra rekonstrukcijas projekta otrās un trešās kārtas realizācija, kas paredz satiksmes uzlabošanu pilsētas centrā, izveidojot rotācijas apli pilsētas centrā.

Rīgas un Cēsu ielas krustojumā darbu laikā sākotnēji atklājās ap 20 metrus garš senpilsētas aizsargmūra fragments. Tā kā pilnībā to saglabāt nebija iespējams rotācijas apļa izbūves dēļ, mūri daļēji nojauca un aizbēra. Turpinot darbus, netālu no atraktā mūra fragmentu, darbu laikā tika atrasta arī ieejas daļa senpilsētā jeb tā saucamie Rīgas vārti.

Atrakta un izpētīta arī labi saglabājusies noteka pie mūra. Arheoloģe Tatjana Berga uzskata, ka Rīgas vārti datējami pat ar 14.gadsimtu, taču tas vēl jāprecizē. Rīgas vārti un iepriekš Valmieras vēsturiskā centra darbu laikā atraktais mūris, pēc arheoloģes sniegtās informācijas, ir saglabājies zīmīgi un ļauj arvien skaidrāk iezīmēt Valmieras vēsturisko robežu. Pēc arheoloģes paustā, akmeņi mūrī ir ap 70- 80 centimetru diametrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!