Valsts Cilvēktiesību birojs (VCB), veicot pārbaudi Valmieras cietumā, konstatēja vairākus cilvēktiesību pārkāpumus, informēja VCB Sabiedrisko attiecību daļā.
Aģentūra LETA jau ziņoja, ka 24.jūlijā Valmieras cietuma kamerā atrasts nogalināts ieslodzītais. Pēc notikušās slepkavības ieslodzījuma vietā tika veikta pārbaude, kurā atrasti gan mobilie telefoni, gan asināti priekšmeti.

Pēc notikušās pārbaudes vairāki ieslodzītie sūdzējušies par nepamatoti lietotu fizisku spēks, kā rezultātā nodarīti miesas bojājumi, kā arī par nesniegtu medicīnisko palīdzību.

Saskaņā ar Valmieras cietuma priekšnieka sniegto informāciju pārbaudes laikā nav lietoti nekādi speclīdzekļi - roku dzelži, steki. Neviens no ieslodzītajiem neesot izrādījis pretošanos, un pārbaude noritējusi mierīgi.

Taču sarunās ar ieslodzītajiem VCB noskaidroja, ka pret atsevišķiem ieslodzītajiem tika izmantoti speclīdzekļi.

VCB norāda, ka saskaņā ar Eiropas Cilvēktiesību tiesas praksi valstij ir jāsniedz pietiekami ticams pamatojums miesas bojājumu rašanās iespējai, ja personai tie ir nodarīti. Taču šajā gadījumā šāds pamatojums netika sniegts.

"Tā kā speclīdzekļu lietošana netika protokolēta, tas ir uzskatāms par spīdzināšanas, necilvēcīgas vai pazemojošas apiešanās aizlieguma pārkāpumu," aģentūrai LETA stāsta VCB pārstāvji.

VCB pārstāvji norāda, ka pārbaudes laikā vairāki ieslodzītie ir nogādāti pie medicīnas daļas ārstes, taču cilvēktiesību aizstāvji uzskata, ka "ārstam ir jābūt klāt visā pārbaudes laikā un nav pieļaujama situācija, ka kāds ieslodzītos ved uz ārsta kabinetu". Šādos gadījumos ir iespējams, ka kāds no ieslodzītajiem, pret kuru pielietots speclīdzeklis un kuram nodarīti miesas bojājumi, nesaņem nepieciešamo medicīnisko palīdzību. VCB uzskata, ka tas ir rupjš cilvēktiesību pārkāpums.

Veicot pārbaudi un runājot ar ieslodzītajiem, VCB konstatējis, ka 11 personām uz ķermeņa ir parādījušies zilumi un nobrāzumi, kā arī vienam ieslodzītajam bija trīs lauztas ribas. Pārbaudē atklāts, ka visiem šiem ieslodzītajiem miesas bojājumi tika konstatēti tikai ķermeņa labajā pusē.

Valmieras cietuma medicīnas darbinieki skaidrojuši, ka miesas bojājumi radušies, ieslodzītajiem pēc pārbaudes kārtojot kameras. Taču VCB aģentūrai LETA skaidro, ka šādi miesas bojājumi sakrīt ar steka lietošanu - ieslodzītais stāv pret darbiniekiem ar muguru, tādējādi visi miesas bojājumi tiek nodarīti ķermeņa labajā pusē. "Turklāt nav ticams, ka, kārtojot kameru, var lauzt trīs ribas," teikts VCB ziņojumā.

Pēc veiktās pārbaudes VCB vērsīsies Ieslodzījuma vietu pārvaldē (IeVP) un Specializētajā vairāku nozaru prokuratūrā, lūdzot veikt pārbaudi par kratīšanas laikā pieļautajiem pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!