Foto: LETA

Saskaņas centra vadītā Rīgas dome (RD) neko nav darījusi, lai novērstu korupciju. 2012. gada septembrī RD Dzīvokļu pārvaldē tika atklāta vērienīga korupcijas shēma, taču domes vadība vēl joprojām nav ieviesusi KNAB ieteiktās izmaiņas normatīvajos aktos, lai novērstu šādu gadījumu atkārtošanos. Korupcijai RD ir sistēmisks raksturs, bet domes vadībai nav politiskās gribas to izskaust, uzskata partijas VIENOTĪBA Rīgas līdere Sarmīte Ēlerte.

"Izskaust korupciju un respektēt KNAB ieteikumus ir pašvaldības vadības pienākums un atbildība. RD ir paaugstināti korupcijas riski, bet Nils Ušakovs neko nav darījis, lai pierādītu, ka pašvaldības dzīvokļi arī turpmāk netiks izmantoti dažādām blēdībām,"uzskata Ēlerte.

VIENOTĪBA pēc KNAB atklātās vērienīgās korupcijas shēmas Dzīvokļu pārvaldē rosināja no amata atstādināt Mājokļa departamenta direktoru.

Tomēr pret to iebilda Saskaņas centra vairākums, kas liecina, ka domes vadošās amatpersonas sliktu pārvaldību uzskata par normu. Šonedēļ KNAB amatpersonas informēja, ka RD nav ņēmusi vērā ieteikumus, kas palīdzētu novērst līdzīgu korupcijas gadījumu atkārtošanos nākotnē. Turklāt ir atklājies, ka šajā lietā par dažādiem pārkāpumiem ir vairāk aizdomās turamo un noziegumu epizožu, nekā ticis uzskatīts iepriekš – par pārkāpumiem 24 epizodēs aizdomās tiek turētas 12 personas.

"VIENOTĪBAS mērķis ir RD izveidot efektīvu uzraudzības un kontroles mehānismu, kas novērš korupcijas iespēju. Rīgas domes darbs korupcijas apkarošanā ir neapmierinošs, sadarbība ar tiesībsargājošajām institūcijām nepietiekama. Lielākie riski iezīmējas mājokļu un to apsaimniekošanas, būvniecības, transporta un satiksmes jomās," norāda Ēlerte.

Jāatgādina, ka KNAB pēdējos četrus gadus ir ierosinājis vairākas ar Rīgas domi saistītas lietas. Tāpat pārkāpumi tiek atklāti Valsts kontroles veiktajās revīzijās.

KNAB ir aizturējis vairākas pašvaldības namu apsaimniekošanas amatpersonas par kukuļu pieprasīšanu. Ir stājies spēkā pirmās instances notiesājošs spriedums Rīgas namu pārvaldnieka darbinieku lietā par koruptīviem darījumiem, tostarp dokumentu viltošanu un naudas piesavināšanos lielā apjomā. Rīgas nami "naudas konvertācijā" zaudējuši 1.3 miljonus latu, par ko tiešā veidā kā uzņēmuma kapitāldaļu turētājs atbildīgs Rīgas vicemērs Andris Ameriks. Rīgas pilsētbūvnieks būvē mājokļus par cenu, kas ievērojami pārsniedz dzīvokļu tirgus cenu, savukārt Rīgas Saktas puķu tirdziņš izmaksājis 2890 latu kvadrātmetrā, kas ir neadekvāti dārgi. KNAB ir sācis kriminālprocesu arī par iespējamiem noziegumiem saistībā ar AS "Ceļu pārvalde" noslēgtajiem līgumiem un to izpildi.

Tikmēr RD Satiksmes departamenta Kontroles dienesta amatpersonas pārvadātājiem pieprasījušas kukuļus, lai tos atbrīvotu no dažādu sodu piemērošanas. KNAB turpina izmeklēt arī t.s. mikroautobusu lietu, kurā tiek apšaubīta konkursa godīga norise. Konkursā par uzvarētāju kļuva Rīgas mikroautobusu satiksme, ar kuru cieši saistītsRīgas satiksmei daļēji piederošās e-talona ieviesējfirmas Rīgas karte valdes loceklis, Amerika vadītās partijas Gods kalpot Rīgai biedrs Aleksandrs Brandavs.
Valsts kontrole Rīgas brīvostā atklājusi ilgstoši veiktus pārkāpumus, kas nesuši 41 miljonu latu zaudējumus. Savukārt Dienvidu tilta būvniecības projektā tika atklāts, ka RD pārmaksājusi 27 miljonus latu. Ušakovs neko nav darījis, lai šos līdzekļus atgūtu un atbildīgos par veikto afēru sauktu pie atbildības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!