Foto: AFP/Scanpix
Korejiešu restorānos regulāri tiek pasniegtas bļodas ar vistas zupu, kurā ir arī žeņšeņa sakne. Dienvidkorejieši uzskata, ka šī gaiši dzeltenā, gaļīgā sakne ir ļoti veselīga — tā spēj mazināt stresu, aizkavēt novecošanu un pat uzlabot seksuālo potenci un dzimumtieksmi.

Iespējams, ka 13 zelta medaļas, kuras korejiešu sportisti izcīnīja vasaras Olimpiskajās spēlēs Pekinā, tika iegūtas ne tikai, pateicoties smagiem treniņiem un apņēmībai, bet arī regulāri saņemtajiem uztura bagātinātājiem ar sarkano žeņšeņu, ko viņiem piešķīra valsts organizācija „Korea Ginseng Corp".

Ārstniecības augs, kas pazīstams kā „dzīvības sakne" tiek kultivēts Korejā jau 1500 gadus, un tam ir aizvien plašāks fanu klubs arī citās zemēs. Visvairāk šo uztura bagātinātāju Dienvidkorejā lieto sportisti, taču tas ir iecienīts kā ikdienišķa uztura sastāvdaļa arī citu iedzīvotāju vidū.

Savvaļas žeņšeņa saknes, kas aug ieleju biezokņos un ēnainos pakalnos, ir sevišķi augstu vērtētas savu veselīgo īpašību dēļ Korejā, Japānā un Ķīnā. Savvaļas žeņšeņa sakne, kas izlikta apskatei Korejas ikgadējā žeņšeņa izstādē septembrī, saskaņā ar izstādes pārstāvju teikto, ātri vien tiek pārdota, lai gan cena ir 318 000 ASV dolāru (ap 178 500 latu) par nieka 50 gramiem. Tomēr savvaļas žeņšeņs ir ļoti ekskluzīvs produkts, tāpēc tirgū tiek piedāvāti arī lauksaimnieciski ražotas saknes.

Dienvidkorejas apgabalā Kimsanā 130 km no Seulas, ik gadu notiek žeņšeņa saknes izstāde, kas desmit dienās piesaista gandrīz miljonu apmeklētāju. Šīs apgabals ir žeņšeņa saknes kultivēšanas centrs Dienvidkorejā. 2007. gadā Dienvidkorejā tika izaudzētas 21 818 tonnas žeņšeņa sakņu, un vairums tika arī patērēts šajā zemē.

Žeņšeņs gūst aizvien iecienītāks arī citās zemēs. Žeņšeņu izmanto gan kulinārijā, gan terapeitiskiem nolūkiem. Daudzi cilvēki ierodas uz šo izstādi, lai iegādātos tādu šķirņu žeņšeņa saknes, kuras nav iespējams iegādāties citur pasaulē. Kā galvenos iemeslus saknes iegādei (piemēram, svaigā vai tvaicētā veidā), izstādes apmeklētāji min tā spēju mazināt nogurumu, uzlabot pašsajūtu un pasargāt no gripas. Tāpat šī sakne palīdzot mazināt arī paģiru simptomus. Korejieši iesaka tiem, kam sabiedrisku iemeslu dēļ bieži jāpiedalās viesībās un prezentācijās, kur tiek lietots alkohols, regulāri lietot žeņšeņa sakni uzturā, lai izvairītos no aknu un kuņģa problēmām. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!