Ziemassvētku kūka ar melno tēju, portvīnu un citroniem  (12)

Delfi

Foto: ČetrasSezonas.lv

Ziemassvētki bez kūkas nav īsti svētki. Tomēr, gatavojot šo kūku, svētku sajūta mājās ienāk agrāk, jo šo kūku vislabāk cept 8 nedēļas pirms svētkiem un katru nedēļu aplaistīt ar konjaku, lai iegūtu intensīvāku garšu un maigāku struktūru. Dekorē pirms pasniegšanas vai dāvināšanas, jo šo kūku kā dāvanu novērtē visi, izņemot tos, kam negaršo žāvētie augļi.

Sastāvdaļas:

  • 200 ml melnās tējas
  • 375 g sultanas rozīņu
  • 60 ml svaigas citronu sulas
  • 1 citrona miziņa, smalki sarīvēta
  • 50 g citronu sukāžu
  • 300 g tumšo rozīņu
  • 180 g aprikožu
  • 125 ml konjaka
  • 170 g ananasu riņķīšu
  • 25 g iecukurota ingvera, smalkos gabaliņos

  • 125 ml ruby portvīna
  • 75 g mandeļu skaidiņu
  • 4 olas
  • 220 g sviesta, istabas temperatūrā
  • 220 g brūnā cukura
  • 180 g augstākā labuma kviešu miltu
  • 3 tējk. vaniļas cukura, ar īstu vaniļu
  • 2 tējk. kanēļa

Rezultāts:

3 kūkas

Pagatavošana:

  1. Iemērc karstā ūdenī ananasu riņķīšus, lai nav vairs cukura. Pēc tam sagriez 10 daļās. Bļodā liec sultanas un tumšās rozīnes, aprikozes, citronu sukādes, ananasu gabaliņus. Pielej melno tēju, konjaku un citrona sulu. Samaisi un atstāj uz vienu vai divām dienām ievilkties.
  2. Sakarsē krāsni 160 grādus karstu. Sagatavo trīs apaļas kūkas formas 16 cm diametrā, ieklāj 3 kārtas cepamā papīra gan pamatnē, gan sānu malās. 
  3. Ar mikseri saputo sviestu, cukuru un olas apmēram 2 minūtes. To visu pieliec žāvētajiem augļiem (ar tējas, citrona sulas un konjaka šķidrumu) un samaisi. Pievieno portvīnu. Pievieno miltus, vaniļas cukuru, kanēli un mandeļu skaidiņas. Samaisi. Mīklu sadali pa abām formām, nolīdzini virsmu un liec krāsnī cepties. 
  4. Cep krāsns vidējā nodalījumā augšas un apakšas režīmā 3 h, līdz kūka ir skaisti brūngana un gatava. Iedurtam kociņam ārā jānāk tīram. Ja liekas, ka kūka apbrūnē pārāk ātri, uzklāj virsū vienu kārtu cepamā papīra un turpini cept. 
  5. Atdzesē pannā, līdz tā pilnīgi atdzisusi, istabas temperatūrā. Tad ietin ar alkoholu samitrinātā kokvilnas drāniņā, to visu ietin folijā un liec skārda kārbā. Līdz ēšanas brīdim katru nedēļu aplaisti vienu reizi ar konjaku vai brendiju, katrā reizē 1-2 ēdamkarotes.
  6. Kad kūku pasniegsi vai dāvināsi, izdekorē. Katliņā kopā ar ūdeni izkausē ievārījumu. Uz virsmas, kas sabārstīta ar pūdercukuru, izrullē marcipānu 5 mm biezumā. Uz kūkas uzsmērē ievārījumu un uzliec marcipānu. Dekorē ar ogām un kanēļa standziņu vai ko citu. Lai tās pieliktu, vispirms uz tās vietas uzsmērē ievārījumu.

Vēl citas receptes gardiem un izmēģināšanas vērtiem ēdieniem, kā arī padomi un gardēžu ceļojumu apraksti - portālā ČetrasSezonas.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!