Maskarpones Ziemassvētku kūka  (14)

Delfi

Foto: ČetrasSezonas.lv
Piparkūku pamatne, nedaudz piparkūku garšvielu pie krēma, ja vēlies – marcipāns, un tas viss cepts tik ilgi, lai pēc tam atdzisis kustu uz mēles un roka sniegtos pēc vēl viena gabaliņa.

Sastāvdaļas:

pamatnei:

  • 200 g piparkūku
  • 150 g izkausēta sviesta
  • 1 ēd.k. amareto liķiera, ja vēlies

siera masai:

  • 1 kg "Saputo" maskarpones siera
  • 2 ēd.k. kukurūzas cietes
  • 220 g pūdercukura
  • 5 vidējas olas
  • 30 ml salda krējuma
  • 30 ml amareto liķiera (ja vēlies)
  • 100 g marcipāna, mazos gabaliņos
  • 1 ēd.k. vaniļas ekstrakta
  • 1 ēd.k. piparkūku garšvielu

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 180 grādus karstu. Uzvāri verdošu ūdeni, ielej pannā, pannu liec krāsnī uz pamatnes, lai krāsnī veidojas tvaiks.
  2. Sablenderē cepumus un sajauc kopā ar izkausētu sviestu un amareto.
  3. Ietauko lielu, apaļu kūkas formu 26 cm diametrā ar noņemamām malām. Ber tajā cepumu un sviesta maisījumu un izlīdzini pa visu formas apakšu. Piespied. Noliec formu malā.
  4. Putojamā bļodā liec marcipānu, 300 g maskarpones siera, kukurūzas cieti un 70 g pūdercukura. Puto ar mikseri vidējā ātrumā apmēram 2 minūtes, līdz ir izveidojusies krēmīga masa.
  5. Kad tas izdarīts, pievieno pa 300 g krēmsiera un atlikušo cukuru. Saputo. Pievieno 200 g maskarpones, ieputo un vēl pieliec maskarponi, ieputo. Pēc katras pievienošanas skaties, lai siers kārtīgi iejaucas masā.
  6. Mikserim turpinot darboties, pa vienai pievieno olas, arī pēc katras reizes sakuļot apmēram 2 minūtes. Tad pievieno amareto, piparkūku garšvielas, saldo krējumu un vaniļas ekstraktu. Ātri sakul - tikai tik, lai sajaucas vienmērīga masa.
  7. Lej uz cepumu pamatnes. Viegli izlīdzini. Liec krāsnī, tuvāk krāsns apakšējai daļai, lai ir arī tuvāk tvaika pannai. Cep, nevirinot durvis, apmēram 1 h. Tad samitrini cepamo papīru, izžmiedz un uzklāj uz kūkas. Cep vēl 20 minūtes.  
  8. Izņem no krāsns un ļauj atdzist 4 h. Tad uzliec pārtikas plēvi un liec ledusskapī, lai kūka atdziest pilnīgi auksta.

Vēl citas receptes gardiem un izmēģināšanas vērtiem ēdieniem, kā arī padomi un gardēžu ceļojumu apraksti - portālā ČetrasSezonas.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!