Ziemassvētku 'pagale'  (10)

Delfi

Foto: ČetrasSezonas.lv

Viena no tradicionālajām franču Ziemassvētku kūkām, kuru ēd katru gadu. Vislabāk tā garšo, ja ir pastāvējusi vienu dienu. Izdekorē, ar ko vēlies. Franči parasti dekorē ar lietām, kuras nav ēdamas, bet atbilst svētku noskaņai, – sarkanas sēnītes, odziņas, lapiņas utt.

Sastāvdaļas:

sīrups:

  • 150 g cukura
  • 100 ml ūdens

sviesta krēms:

  • 250 g sviesta, istabas temperatūrā
  • 200 g cukura
  • 0,04 l ūdens
  • 2 olas
  • 2 olu dzeltenumi
  • kafijas ekstrakts (šķidrs)
  • vaniļas ekstrakts (šķidrs)

biskvīta mīkla:

  • 4 olas
  • 125 g cukura
  • 125 g miltu

Pagatavošana:

  1. Pagatavo vieglu cukura sīrupu. Pannā sajauc cukuru un ūdeni. Uz mazas liesmas ļauj, lai izkūst cukurs, un uzvāri. Pavāri dažas minūtes, lai sīrups kļūst gaišs, bet nedaudz biezāks nekā ūdens. Pievieno rumu.
  2. Sakul kopā olu dzeltenumus ar veselām olām. Vienlaikus, ja vien iespējams, pagatavo sviesta krēmu.
  3. Mazā katliņā vai dziļākā pannā liec cukuru un ūdeni, neaiztiekot ļauj cukuram pašam izkust uz nelielas liesmas un uzvāri. Vāri, līdz parādās mazi burbulīši. Uzlej to strauji uz olu masas un kul bez apstājas, līdz masa atdziest. Pievieno mīksto sviestu.
  4. Maisi krēmu, līdz tas kļūst pilnīgi viendabīgs. Pievieno izvēlēto ekstraktu vai garšu (kafija, vaniļa utt.). Samaisi. Noliec malā, kamēr gatavo biskvītu.
  5. Sakarsē krāsni 230 grādus karstu.
  6. Pagatavo biskvīta mīklu. Bļodā sakul olas ar cukuru. Ar putojamo slotiņu masu kul, līdz tā kļūst balta un cukurs ir izkusis.
  7. Liec bļodu ūdens peldē un kul masu tā, lai pēc iespējas vairāk tiek klāt gaiss. Kad masas daudzums ir dubultojies un temperatūra sasniegusi apmēram 40 grādus, noņem bļodu no ūdens peldes.
  8. Turpini kulšanu, līdz masa atdzisusi. Masai ir jālīst no karotes smagi, bet viendabīgi (veido lenti).
  9. Caur sietiņu uzmanīgi pievieno izsijātus miltus. Mīklu lej uz pannas, kas pārklāta ar cepamo papīru. Cep mīklu apmēram 7 minūtes krāsns vidējā nodalījumā augšas un apakšas režīmā.
  10. Izņemot no krāsns, apmet mīklu ar papīru uz augšu (mīklas pusi uz tīra dvieļa). Noņem cepamo papīru un mīklu apsmērē ar sākumā pagatavoto sīrupu.
  11. Pagatavo ruleti. Apsmērē mīklu ar sviesta krēmu un sarullē. Kad tā sarullēta, tad visu ruleti arī var apsmērēt ar sviesta krēmu vai melnās šokolādes glazūru. Dekorē pēc vēlmes.

Vēl citas receptes gardiem un izmēģināšanas vērtiem ēdieniem, kā arī padomi un gardēžu ceļojumu apraksti - portālā ČetrasSezonas.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!