Foto: F64

Pēc Valsts darba inspekcijas (VDI) slēdziena saņemšanas Valsts policija Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas ietvaros uzsākusi vēl vienu kriminālprocesu - par darba drošības noteikumu pārkāpumiem uzņēmumā SIA Maxima Latvija.

Kā informē Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sigita Pildava, VDI slēdziens ir vairāk nekā 2400 lappuses biezs.

Process sākts pēc Krimināllikuma 146. panta 1. un 2. daļām par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu. Policijā skaidro, ka tas ir vienīgais veids, kā pārbaudīt VDI slēdzienā minētos faktus par darba drošības noteikumu pārkāpumiem uzņēmuma "Maxima Latvija" lielveikalā Priedaines ielā 20 un izvērtēt to, vai darba devējs saucams pie kriminālatbildības.

Pildava atgādina, ka Zolitūdes traģēdijā bojā gāja arī četri uzņēmuma darbinieki, bet divi guva smagus ievainojumus.

Viņa arī norāda, ka apjomīgajā Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas gaitā šis ir otrs atsevišķi uzsāktais kriminālprocess. Pirmais bija par dokumentu viltošanu, un 17.februārī kriminālprocess par dokumentu viltošanu tika nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai. 27.februārī jau pieņemts prokurora priekšraksts par sodu 1920 eiro apmērā. Persona piespriesto sodu jau ir samaksājusi.

"Par kriminālprocesa uzsākšanu par darba drošības noteikumu pārkāpumiem "Maxima Latvija" uzzinājām no medijiem. Esam gatavi sadarboties ar Valsts policiju izmeklēšanas gaitā, kā arī paļaujamies uz objektīvu un vispusīgu izmeklēšanas procesu. Ja izmeklēšanas rezultāti norādīs un tiesa lems par "Maxima" vainu, uzņēmums no atbildības nevairīsies," norāda kompānijas komunikācijas vadītājs Jānis Beseris.

Viņš atgādina, ka "Maxima Latvija" par izskatāmiem un pilnveidojamiem uzskata atsevišķus VDI atzinumā par darba aizsardzību uzņēmumā izvirzītus jautājumus, tomēr nepiekrīt aktā norādīto apstākļu izklāstam un normatīvo aktu interpretācijai. Tā "balstīta uz faktos nepamatotiem minējumiem un pieņēmumiem, tādēļ uzņēmums Valsts darba inspekcijas sastādīto aktu apstrīdēs likumā noteiktajā kārtībā 30 dienu laikā", skaidro Beseris. Viņš gan uzsver, ka "Maxima" turpinās sadarbību ar VDI un citām atbildīgajām institūcijām, lai nepārtraukti turpinātu uzlabot darba drošību un darba apstākļus uzņēmumā.

Par pārkāpumiem, par kuriem sākts kriminālprocess par pārkāpumiem uzņēmumā "Maxima Latvija", draud sods - brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai ar piespiedu darbs, vai ar naudas sods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!