Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Krievijas propagandas kanāli, tostarp propagandistes Olgas Skabejevas raidījums svētdien apgalvoja, ka Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) 1. aprīlī esot "Twitter" "pajokojis", ka Ukraina tikšot uzņemta Eiropas Savienībā (ES), bet vēlāk par šo "joku" viņš atvainojos, pēc tam ierakstu izdzēšot. Ārlietu ministrijā (ĀM) portālam "Delfi" šādu tvītu eksistenci noliedza, kā arī portāla "Delfi" veiktā pārbaude liecina, ka šādi tvīti nav publicēti.

Jāatzīmē, ka šī viltus ziņa ne tikai izskanēja Kremļa propagandas raidījumā, bet arī guvusi ievērojamu atsaucību "Telegram" grupās, kurās savstarpēji komunicē prokremliskie Latvijas iedzīvotāji.

"Nevienu no šiem krievu propagandas piedēvētajiem tvītiem, Latvijas ārlietu ministrs nav tvītojis. Tā ir apzināta Krievijas propagandas manipulācija un meli," portālam "Delfi" uzsvēra Rinkēviča padomnieks komunikācijas jautājumos Mārtiņš Drēģeris.

Arī portāls "Delfi" pārliecinājās, ka no ministra konta šāds tvīts nav publicēts. Proti, aplūkojot atbildes, kas saņemtas uz Rinkēviča tvītiem, neviena nav sniegta uz kādu izdzēstu "Twitter" ierakstu 1. aprīlī. Tāpat nedz "WayBack Machine", nedz citi servisi, kas arhivē dažādas interneta lapas, neuzrāda, ka ministrs 1. aprīlī būtu veicis šādu ierakstu.

Tāpat jāuzsver, ka pilnīgi visos propagandas materiālos – gan tajos, kas tika izmantoti Skabejevas raidījumā, gan tajos, kas publicēti "Twitter" un "Telegram" – izmantots viens un tas pats ekrānuzņēmums, bet neeksistē citi.

Jāatzīmē, ka arī Satversmes aizsardzības birojs (SAB) savā 2022. gada pārskatā norādījis, ka Krievija pēdējā laikā aizvien aktīvāk izvērš informatīvās ietekmes operācijas Latvijā. Attiecīgi šāds viltus tvīts var tikt uzskatīts par daļu no tās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!