Foto: Shutterstock

Pēdējo nedēļu laikā dažādās krievvalodīgo "Facebook" un "Telegram" grupās parādījušies apgalvojumi, ka latviešu valodas kursu laikā noģībušas un, iespējams, dzīvību zaudējušas divas sievietes, kas nav varējušas izturēt stresu. Portāls "Delfi" sazinājās gan ar Valsts izglītības, satura un eksaminācijas centru (VISC), gan ar Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldi (PMLP), kur neguva apstiprinājumu šādai informācijai.


Konkrētajā ierakstā, kas izplatījies dažādās "Telegram" grupās apgalvots, ka vecāka gada gājuma cilvēkiem sākas dažāda medicīniska rakstura problēmas saistībā ar stresu, kas radies no mācību procesa.

Portāls "Delfi" vērsās pie VISC, vaicājot, vai ir saņemta informācija, ka kāds cilvēks būtu zaudējis samaņu, vai miris nodarbību laikā. VISC pārstāve Laura Šīraka norādīja, ka centrs Valsts valodas prasmes pārbaužu laikā nav konstatējis šādus gadījumus.

Arī PMLP pārstāve Madara Puķe portālam "Delfi" norādīja, ka pārvaldes rīcībā šādas informācijas nav.

Savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) portālā "Delfi" norādīja, ka konkrētajā ierakstā nav zināms, kurā vietā un kad šādi notikumi varētu būt notikuši, tāpēc dienests nevar komentēt, vai ir saņemts šāda veida izsaukums.

"Delfi" jau vēstīja, ka Saeima ceturtdien, 30. martā, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, ar kuriem paredzēts ļaut Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem iegūt uzturēšanās atļauju, nokārtojot latviešu valodas eksāmenu, ko nepieciešamības gadījumā varētu kārtot divreiz.

Imigrācijas likuma pārejas noteikumu 58. punkts paredz, ka Krievijas pilsoņiem, kuri ir saņēmuši pastāvīgās uzturēšanās atļauju, pastāvīgās uzturēšanās atļaujas ir derīgas līdz 2023. gada 1.septembrim.

Ja attiecīgās personas vēlās atkātoti saņemt pastāvīgās uzturēšanās atļauju, šīm personām cita starpā līdz 2023. gada 1. septembrim ir jāiesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) apliecinājums par valsts valodas apguvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!