Foto: AFP/Scanpix/LETA

Viens no Latvijai naidīgo kaimiņvalstu propagandas paņēmieniem ir Kremļa režīmu neatbalstošo Eiropas valstu apmelošana. Bieži Krievijas un Baltkrievijas valdības kontrolētie mediji sagroza notikumus Baltijas valstīs un Polijā. Tā marta sākumā kāds propagandas kanāls ziņoja, ka Polija esot radījusi ekstrēmistiskas struktūras Baltkrievijas teritorijā. Turklāt šīs struktūras esot maskētas kā nevalstiskās organizācijas. Portāls "Delfi" skaidro, ka tie ir meli.

Stāsts par Polijas it kā izveidotajām ekstrēmistu struktūrām Baltkrievijas valsts kontrolētajā televīzijas kanālā ATN pirmoreiz pārraidīts 6. martā. Raidījuma ieraksts brīvi pieejams arī vietnēs "Youtube" un "Facebook", kur sasniedzis arī Latvijā bāzēto auditoriju. Raidījumā apgalvo, ka Polijas medijs "Mysl Polska" esot ziņojis par Baltkrievijā izveidotām poļu ekstrēmistu struktūrām, kas maskējoties kā nevalstiskās organizācijas un graujot valsti no iekšienes. Turklāt struktūru mērķis esot gāzt pašpasludināto Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko. Tie gan ir klaji meli, secināja portāls "Delfi".

Ziņojot par Polijas plāniem "sagraut Baltkrieviju no iekšienes", raidījuma veidotāji atsaucas uz poļu mediju "Mysl Polska", kurš arī ziņojis par šo tēmu. Taču svarīgi zināt, ka šis portāls ir atklāti prokrievisks un izplata Kremļa propagandu Polijā. Konkrētais raksts, uz kuru balstīts raidījums, ir "Varšava, slēpjoties aiz NVO, Baltkrievijā radīja ekstrēmistu struktūras". Taču apgalvojums nav pamatots ar pierādījumiem. Raksts sastāv tikai no autora spriedumiem un viedokļa.

Portālā regulāri tiek publicēti Rietumus nomelnojoši un Krievijas politiku atbalstoši raksti. Turklāt "Mysl Polska" publikācijas bieži pārpublicē arī okupētajā Krimā bāzētais Krievijas portāls "News Front". Bez tam portāls "Delfi.lt" ziņo, ka par Krievijas izlūkdienestu saistību ar šo portālu ziņo arī ASV izlūkdienesti.

Par šo portālu saistību ar Kremlim pietuvinātām personām savulaik ziņoja arī Ukrainas portāls "Mirotvorets", kurā pamatā tiek publicēta informācija par Ukrainas ienaidniekiem (autoru ieskatā). Rakstā "Kas stāv aiz Krievijas informatīvajām operācijām Polijā un Ukrainā" publicēti ekrānuzņēmumi no Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīga Vladislava Surkova padomnieka Borisa Rapoporta epasta. Publikācijās parādās sarakste starp Rapoportu un Kremļa amatpersonu Alekseju Martinovu.

Šajā sarakstē Martinovs uzskaitījis savas kontaktpersonas Polijā, kuras sadarbojas ar Kremli informatīvajā karā. Un šajā uzskaitījumā iekļuvis arī portāls "Mysl Polska". Svarīgi, ka portālā nereti publicējas arī bijušais poļu politiķis Mateušs Piskorskis, kurš savulaik aizturēts aizdomās par spiegošanu Krievijas labā.

Turklāt Polija ir NATO dalībvalsts. Tā neveido militāro ekstrēmistu grupējumus, lai iebruktu kaimiņvalstīs. Kā zināms, NATO drošības panākumu atslēga ir atturēšanas politika, kas nozīmē, ka konflikti tiek risināti diplomātiskā ceļā un militāra iejaukšanās pamatā uzskatāma par risinājumu tad, ja ir noticis militārs uzbrukums kādai no NATO dalībvalstīm. Kopš organizācijas dibināšanas politika ir bijusi efektīva. Savukārt pilnīgi pretēja politika ir Krievijai, kura pēdējo 30 gadu laikā iebrukusi kaimiņvalstīs Gruzijā un Ukrainā.

Līdz ar to, apgalvojumi, ka Polija gatavo ekstrēmistu grupējumus, lai destabilizētu situāciju Baltkrievijā, ir absolūti meli, kurus izgudrojuši Kremļa propagandisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!