Foto: F64

Pretēji tam, kas apgalvots popularitāti ieguvušā "TikTok" video, Latvija nav vienīgā valsts, kuras likumi neparedz automātiski piešķirt pilsonību tās teritorijā piedzimušajiem bērniem.

Minētais video, kas publicēts "TikTok" platformā, ir plaši izplatījies dažādas prokrieviskās "Telegram" grupās, kā arī "Facebook" lapās.

Video autore krievu valodā norāda, ka tikai Latvijā esot tik "pretīgi" likumi, kas neļauj Latvijas teritorijā dzimušiem bērniem automātiski tikt pie pilsonības. Tālāk gan viņa saka zināmu patiesību, proti, ASV teritorijā dzimušiem bērniem tiešām tiek automātiski piešķirta pilsonība.

Juridiski šādu principu sauc par "Jus soli", proti, pilsonība, kuru var iegūt, pamatojoties uz dzimšanas vietu. Hārvardas universitātes 2009. gada izdevumā "The Birthright Lottery: citizenship and global inequality" norādīts, ka šis princips pamatā tiek piemērots amerikāniskajā pasaules daļā, piemēram, ASV, Kanādā, kā arī gandrīz visās Dienvidamerikas valstīs.

Pretstatā Latvijā tiek piemērots "Jus sanguinis" princips, proti, pilsonība tiek iegūta, pamatojoties uz asinsradniecību.

Atbilstoši Pilsonības likumam Latvijas pilsoņu pēcnācējs ir tāda persona, kurai dzimšanas brīdī viens no vecākiem ir bijis Latvijas pilsonis. Kā arī persona, kurai bija tiesības reģistrēties par Latvijas pilsoni līdz 2013. gada 1. oktobrim, proti, persona, kura 1940. gada 17. jūnijā bija Latvijas pilsonis, vai tās pēcnācējs un kura nav citas valsts pilsonis.

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!