Dezinformācija ir pavadījusi karus pagātnē un ir vērojama arī tagad. Tostarp neatņemama karadarbības sastāvdaļa ir apgalvojumi par dažādu tehnikas veidu iznīcināšanu, sagrābšanu vai neefektivitāti, kas vērojama arī Krievijas propagandā, raidījumā "Komandcentrs" skaidro militārais vēsturnieks Valdis Kuzmins.

Eiropas Digitālo mediju observatorijas (EDMO) pārskatā par dezinformācijas naratīviem martā konstatēts, ka Ukrainas karam veltītās viltus ziņas var iedalīt četrās kategorijās: Ukrainas tēla kompromitēšana; Uzbrukumi NATO un Ukrainas sabiedrotajiem; Volodimira Zelenska apmelošana; "Leopard" tanki.

Viens no martā atspēkotajiem viltus ziņu tematiem ir sociālajos tīklos klejojoši apgalvojumi, ka Krievijas spēki Ukrainā pie Bahmutas sagrābuši pirmo "Leopard 2" tanku, kas iestidzis slapjā apvidū. Informāciju papildina tanka fotogrāfija ar Krievijas karogu. Dažādos ierakstos pausta dažāda informācija par tanka izcelsmi – tas ievests no Vācijas vai Polijas.

Savukārt faktu pārbaudītāji secināja, ka fotogrāfijā patiesībā redzams vecāks "Leopard 1" tanks, Krievijas karogs ir piemontēts ar attēlu pēcapstrādes programmu, un šī fotogrāfija patiesībā ir vairāk nekā 20 gadus veca – uzņemta 2002. gadā militāro mācību laikā Dānijā.

Foto: Ekrānuzņēmums

Kuzmins papildina, ka uz marta sākumu, kad it kā notikusi "pirmā "Leopard" sagrābšana", līdz pat šim brīdim nav nekādas drošas informācijas, ka šis tehnikas veids vispār būtu nonācis līdz frontes zonai.

Vēsturnieks ieskicē, kā Otrā pasaules kara laikā PSRS ziņoja aptuveni par 10 reizes lielāku iznīcināto vācu "Tiger" tanku skaitu nekā tie bija saražoti. Tāpat Latvijā klejo neskaitāmas leģendas par nogrimušiem "Tiger" tankiem, lai gan patiesībā tādi gadījumi mūsu teritorijā ir bijuši tikai divi.

Krievijas iebrukuma kontekstā Kuzmins saskata šo pašu okupantu vēlmi "kaut ko sašaut, kaut ko iznīcināt". Jau pēc pirmajiem paziņojumiem par plāniem sūtīt "Leopard" tankus uz Ukrainu, Krievijas sociālajos tīklos sākās kampaņas, solot dažādas vērtīgas balvas pirmajiem, kas sašaus vai iznīcinās šo tanku, viņš skaidro. Un līdz ar to plašumā iet arī vēlme "pieteikt" pirmos panākumus.

Neskaitot minēto izmainīto fotogrāfiju, pirms dažām dienām intervijā Krievijas TV kāds okupantu karavīrs stāstīja, ka viņam zināma vienība "pārcēlās pāri Dņeprai, sagrāba tanku, bet, tā kā to nevarēja dabūt atpakaļ, noslīcināja purvā", stāsta vēsturnieks.

"Tas jau ir hrestomātisks stāsts visās detaļās un pilnīgi neiespējams. Paši jau viņi runā, ka tie ir meli, nav skaidrs, kāpēc vajag tik neveikli melot, bet tas parāda šo vēlmi – viņa ir bijusi un būs," secina Kuzmins.

Vairāk par to visu video.

Pilnu raidījuma "Komandcentrs" epizodi, kur runāts par to, ko atklāj Pentagonu dokumentu noplūdes un vai tās ietekmē gaidāmo Ukrainas pretuzbrukumu, var skatīties šeit.

Savukārt visus "Delfi" faktu pārbaudes rakstus var lasīt sadaļā "Atmaskots".

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!