Lai stiprinātu valsts aizsardzības spējas un varētu uzņemt vairāk NATO sabiedroto karavīrus, valdība un Saeima jūnijā lēma par labu militārā poligona "Sēlija" izveidošanai. Uz to tūlītēji reaģēja Latvijas aktīvākie un pamanāmākie dezinformācijas izplatītāji, atzīst "Re:Baltica" žurnāliste Evita Puriņa.

Maldinātāji savā retorikā aktīvi vēršas pret poligona izveidi, nekautrējoties argumentēt ar nepatiesiem faktiem. Starp aktīvākajiem minami faktu pārbaudītājiem jau zināmie Rūdolfs Brēmanis, Aivis Vasiļevskis un Valentīns Jeremejevs.

Ekrānuzņēmums

Puriņa norāda, ka šie paši cilvēki pirms tam izplatīja maldus par Covid-19 un vakcīnām, tad pievērsās Krievijas iebrukumam Ukrainā un tagad ķērušies klāt poligonam. Žurnāliste atzīst, ka poligona jautājumā maldinātājiem ir izdevies "pavilkt līdzi" sekotājus.

Ņemot vērā, ka vairāku dezinformatoru vēstījumos izskan vieni un tie paši maldinošie argumenti, Puriņa nevar izslēgt, ka pret poligonu varētu būt vērsta koordinēta kampaņa.

Galvenais izskanējušais naratīvs ir, ka ASV un NATO Latvijai "uzspiež" būvēt poligonu un līdz ar to tiek "atdota Latvijas zeme", bet NATO tiek ilustrēta kā agresors. Puriņa šos argumentus raksturo kā pilnīgi absurdus, jo lēmumi par poligonu un NATO klātbūtni ir pieņemti Latvijā demokrātiskā veidā mūsu pašu drošības interesēs.

Plašāk par to visu video.

Raidījuma "Komandcentrs" epizodi par algotņu grupējuma "Vagner" dumpi Krievijā var skatīties šeit.

Visus "Delfi" faktu pārbaudes rakstus var lasīt sadaļā "Atmaskots".

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!