Foto: Publicitātes foto

2023. un 2024. gada mijā visās trijās Baltijas valstīs notikušajos "Gada auto" konkursu balsošana ļāva autoražotājiem novērtēt savas pozīcijas un saprast, kurus modeļus mūsu reģiona speciālisti vērtē visaugstāk. Katrā no Baltijas valstīm uzvarētājus izvēlējās kompetentas ekspertu un žurnālistu žūrijas, kas visu gadu testē jaunākos spēkratus. Interesanti, ka laureāti katrā valstī bija dažādi, bet vairāki modeļi bija starp līderiem gan Latvijā, gan Lietuvā, gan arī Igaunijā.

Igaunijā par "Gada auto 2024" tika izvēlēts "Peugeot 408", kas stilīgi apvieno apvidnieka un kupejas virsbūvi. Analoģiskā konkursā Latvijā uzvarēja par savu praktiskumu slavētais apvidus auto modelis "Nissan X-Trail". Savukārt Lietuvas "Gada auto 2024" konkursā" tika ieviests jauninājums un uzreiz tika izvēlēti trīs dažādu cenu kategoriju uzvarētāji.

Cenu kategorijā līdz 40 000 eiro Lietuvā uzvarēja "Nissan "X-Trail". Diapazonā no 40 000 līdz 60 000 eiro konkurentus pārspēja uzlādējamais hibrīds "Toyota Prius". No dārgākajiem modeļiem "Mercedes-Benz" E-klase par vienu punktu pārspēja elektromobili "Hyundai Ioniq 6". No šiem trim uzvarētājiem "Prius" no žūrijas ieguva vislielāko punktu skaitu – 48. Tādējādi ir diezgan skaidrs, ka žūrijas vēlmes dažādās Baltijas valstīs mēdz atšķirties.

Tomēr daži modeļu nosaukumi atkārtojas. Lietuvas dārgāko automašīnu kategorijā triumfēja E-klases "Mercedes-Benz", bet Igaunijā tam izdevās sasniegt tikai trešo vietu. "Hyundai Ioniq 6", kas Lietuvā bija tuvu uzvarai savā cenas kategorijā, Igaunijā iekļuva labāko piecniekā, bet Latvijas konkursā pakāpās uz goda pjedestāla trešo vietu. "Toyota Prius" ieguva visvairāk žūrijas punktu Lietuvā, bet Igaunijā ieņēma ceturto vietu fināla balsojumā.

"Renault Austral", kas Latvijas "Gada auto 2024" konkursā izcīnīja otro pozīciju, arī Lietuvā iekļuva labāko trīs spēkratu topā cenu amplitūdā līdz 40 tūkstošiem eiro. Igaunijā otro vietu ieguva jaunās paaudzes "Hyundai Kona" – tā ierindojās arī otrajā vietā Lietuvas pieejamāko auto modeļu kategorijā.

Visās trijās Baltijas valstīs izcēlās Igaunijas "Gada auto 2024" konkursa žūrijas favorīts "Peugeot 408" – Lietuvā tas ieņēma otro vietu vidējo cenu kategorijā un piekāpās tikai žūrijas favorītam "Toyota Prius", bet Latvijā "408" finišēja ceturtajā vietā. Tādējādi Francijas modelis ir vienīgais, kas guvis lielu atbalstu visā Baltijas reģionā.

Kas un kāpēc?

Igaunijas "Gada auto 2024" konkursa žūrijas locekle Esta Tatrik norāda, ka šogad konkurence bija ārkārtīgi spraiga – ar sīvu cīņu ievērojamu pretendentu vidū. To pierāda rezultāti: uzvarējušais "408" modelis no žūrijas guva kopumā 66 punktus, kas ir par pieciem punktiem vairāk nekā "Hyundai Kona" un par sešiem punktiem vairāk nekā "Mercedes-Benz" E-klasei.

"Protams, es nevaru runāt pārējo žūrijas locekļu vietā, bet varu atklāt, ka

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!