"Renault" pēdējā laikā burtiski lutina ar jaunumiem – jau drīzumā Latviju sasniegs pilnībā elektriskais "Scenic", kas pirms dažām nedēļām ieguva "Eiropas Gada auto 2024" titulu, un vēlāk arī no jauna atdzimušais "Renault 5". Bet vēl tikai nesen tirgū nonāca "Renault" modeļi "Austral" un tā pagarinātā versija "Espace". Savukārt drīz tiem pievienosies arī kupejas tipa krosovers "Rafale". Šie automobiļi izceļas ne tikai ar interesantu dizainu un košām krāsām, bet arī tehniskajiem risinājumiem.

Piemēram, "Renault Austral" pārdošanā ir pieejams ar otrās paaudzes "E-Tech" pašuzlādes hibrīda spēka sistēmu, kā pamatā ir trīs cilindru 1,2 litru iekšdedzes benzīna dzinējs, kas sapārots ar četrpakāpju ātrumkārbu un divu pārnesumu elektromotoru. Sistēmas kopējā jauda sasniedz 200 zirgspēku, un tas īsākos pārbraucienos spēj pārvietoties, izmantojot tikai elektrisko piedziņu.

"E-Tech full hybrid" ir pašuzlādes hibrīds: tas savu akumulatoru lādē ar dzinēja un enerģijas rekuperācijas palīdzību. Tā akumulatoru bloks, ja salīdzinām to ar elektroautomobiļos izmantotajiem, ir izmēros niecīgs (1,75 kWh). Bet tik un tā "Austral" šajā versijā ir gana taupīgs. Ražotāja norādītais vidējais degvielas patēriņš šim modelim ir 4,7 litri uz 100 km, savukārt studijas "RJ76 Films" raidījuma "Tavs Auto TV" ilgtermiņa testa laikā, kopumā veicot aptuveni 1000 km dažādās vidēs (gan pilsētā, gan ārpus tās, gan pa sniegu un ledu, gan asfaltu un īpaši nedomājot par ekonomiju), izdevās sasniegt aptuveni 7,3 l uz 100 km. Vistaupīgāk šis dzinējs darbojas tieši pilsētas satiksmē, jo šādos apstākļos visefektīvāk strādā rekuperācijas sistēma.

Lai arī pieklājīgu gabarītu, šis auto ir ļoti manevrētspējīgs. Pirmajā mirklī pat nav īsti skaidrs, kāpēc tas tik labi "vadās". Bet, papētot tā tehniskos datus, top skaidrs, ka pie "vainas" ir "4Control Advanced" visu četru riteņu piestūrēšanas sistēma. Piemēram, ja vēlas apgriezties braukšanai pretējā virzienā, auto aizmugurējie riteņi šī manevra laikā tiks pagriezti par pieciem grādiem (pretēji stūres pagrieziena virzienam), līdz ar to šī auto apgriešanās rādiuss ir vien 10,1 meti. Savukārt, braucot lielākā ātrumā, "4Control" sistēma rūpēsies par auto stabilitāti pagriezienos, piestūrējot aizmugurējos riteņus tajā pašā virzienā, kā ir pagriezta stūre.

Vienā no versijām "Austral" sānus rotā "Alpine" logotipi. Šo vārdu īsteni auto fani atceras ar uzvarām Montekarlo rallijā pagājušā gadsimta 70. gados un sportiskām divdurvju kupejām. Savukārt, runājot par šo apvidnieku, "Alpine" nav pārvērtusi to par mežonīgu sportistu. Drīzāk pamatīgi piestrādājusi pie tā stila. "Esprit Alpine" izpildījumā šis auto ir vizuāli iekārojams – ar agresīvu formu buferiem, matētas krāsas pielietojumu, milzīgiem riteņu diskiem un akcentiem salonā.

"Austral" ir 575 litru liels bagāžnieks un ietilpīgs salons, aizmugurējās sēdekļu rindas krēslus var regulēt 16 cm diapazonā. Sēdpozīcija ir laba, digitālie paneļi atgādina 100% elektrisko "Megane E-Tech". Un arī elektroniskās palīgsistēmas ir daudzveidīgas (joslu maiņa, parkošanās palīgs utt.), kā arī "head-up" displejs – projekcija vējstiklā, kas parāda ne vien braukšanas ātrumu, bet arī navigācijas norādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!