Foto: Kadrs no video

Mēneša sākumā Rīgas centrā notika velobraucēju kopā braukšanas pasākums "Kritiskā masa" un notika tas ne bez starpgadījumiem. "Šogad visi pamanīja, ka šie cilvēki nevienu neklausa," soctīklu un mediju plašo rezonansi izraisījušo velobraucēju un policijas pārstāvju konfliktu komentē TV raidījuma "Zebra" vadītājs Pauls Timrots.

Kāda soctīklotāja portāla "X" (bij. "Twitter") pauda neizpratini, ka Valsts policija likusi velobraucējiem "Kritiskajā masā" ievērot ceļu satiksmes noteikumus. "Ko gan vēl policijai vajadzētu likt darīt cilvēkiem!?" neviltotu izbrīnu par ciskudrillētāju neizpratni pauž Timrots.

"Vērojot šo pasākumu ar aptuveni pusotras nedēļas nobīdi, rodas jautājums, kāpēc cilvēki, braucot ar tiem velosipēdiem savā "masā", ir tik bezbailīgi? Nevienam, braucot ar automašīnu vai motociklu, neienāktu prātā darīt tādas blēņas, jo zina, ka būs sods. Bet kāds tad var būt sods tam, kurš brauc ar riteni? Ja velobraucējam ir 18 gadi, viņam pat vadītāja apliecība nav vajadzīga – viņš likumīgi drīkst nezināt, kas uz ceļa uzzīmēts. Acīmredzot tas arī izraisa šo bezbailību," pārdomās dalās Pauls Timrots.

"Pēc šīs "Kritiskās masas" parādes citu pasākumu rīkotāji bijuši izbrīnīti – "vai tad tā arī var!?" –, ka neko nesaskaņo un dara, kā grib," novērojumos dalās "Zebra" vadītājs.

"Šī gada "Kritiskā masa" aizgāja pa tādām sliedēm, pa kādām neviens negadīja, jo paši pasākuma dalībnieki deklarēja, ka "to neviens neorganizē, tas ir sabiedrisks pasākums, kurā nav neviena galvenā, kurš kaut ko saskaņotu". Ja katrs dara, kā grib, tad arī nekādu mērķi nav iespējams sasniegt! Un tad katrs dara tādas blēņas, cik nu vien dūša atļauj," norāda Pauls Timrots.

"Atceros, ka pirms daudziem gadiem Amerikā bija mode maziem bērniem vilkt ķiverītes, lai tie nesasitos pret galda malu. Pagāja gadi un tapa pētījums, ka tie, kuri izauga ar ķiverītēm galvā, tā arī īsti nespēja iekļauties dzīvē un nesaprot, kurā brīdī būs sāpīgi, kad atsitīsies. Tas nozīmē, ka visdrīzāk arī tāda visu piedodoša infrastruktūra un attieksme pie laba gala nevedīs. Cilvēkam ir jāsaprot, kur ir robežas! Un arī pedagogi saka, ka bērniem ir jāzina robežas – nevajag ļaut darīt visu, kas vien ienāk prātā," rezumē Timrots.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!