Foto: Publicitātes foto

Šomēnes pasaules autobūves gigants "Ford Motor Company" atzīmē savu 111. dzimšanas dienu. Henrijs Fords padarīja auto pieejamu ikvienam, kustīgā konveijera izgudrojums un masveida ražošanas metodes noteica industrijas attīstību pasaulē 20. gadsimta sākumā.

Pirms 111 gadiem, 1903. gadā, Henrijs Fords kopā ar vienpadsmit investoriem, pavisam ieguldot 28 000 ASV dolāru, nodibināja uzņēmumu "Ford Motor Company".

Pirmais šeit ražotais transportlīdzeklis ("Model T") tika pārdots 1903. gada 23. jūlijā. Jau 1916. gadā no visām automašīnām, kas pārvietojās pa ceļiem, 55% bija tieši "Model T". Līdz pat 1972. gadam neviens cits auto modelis pasaulē nebija pārdots tik lielā skaitā kā "Ford Model T".

Ar "Model T" Henrijs Fords īstenoja savu sapni uzbūvēt uzticamu un ekonomisku auto par saprātīgu cenu, tādējādi atklājot jaunu ēru pasažieru transporta jomā. Laikā no 1908. līdz 1927. gadam "Ford" gadā saražoja divus miljonus "Model T", kurus varēja iegādāties, sākot no 260 dolāriem.

Pazīstams ar to, ka bijis pieejams "ikvienā krāsā, ja vien tā ir melna", "Model T" tomēr jau sākotnēji bija pieejams vairākās krāsās. Patiesībā tikai 1913. gadā, kad ražošanas procesā tika ieviestas automatizētās konveijeru lentas, "Ford" sāka to ražot tikai melnā krāsā, jo tā visātrāk nožuva.

"Model T" tika ražots 19 gadus. Pēdējais "Model T" no konveijera Mičiganā noripoja 1927. gada 26. maijā, kad kompānija bija saražojusi 15 miljonu šo automašīnu. 1999. gadā organizācija "Global Automotive Elections Foundation" atzina "Ford Model T" par Gadsimta auto.

Par godu 111. jubilejai kompānija sagatavojusi video, kurā attēlo vienu savu darba dienu:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!