"Nissan Ariya" ir modernākais un arīdzan lielākais spēkrats no "Nissan" elektroautomobiļu klāsta. Studijas "RJ76 Films" raidījuma "Tavs Auto TV" rīcībā pabijusi šī modeļa "e-4orce" modifikācija un ar to ceļā devās kopā ar uzlādes infrastruktūras uzņēmuma "Eleport Latvija" vadītāju Kārli Mendziņu.

"Nissan Ariya e-4orce" versijā elektromobilim ir nevis viens, kā standartā, bet jau divi elektromotori, kas nodrošina visu riteņu piedziņu, 302 ZS jaudu un iespaidīgu 600 ņūtonmetru griezes momentu. Pateicoties tam visam, šis auto 100 km/h spēj sasniegt vien nieka 5,7 sekundēs.

Ar pilnu akumulatora uzlādi "Ariya e-4orce", pēc ražotāja datiem, spēj veikt līdz pat 533 kilometru garu distanci. Tik tālu ceļa posmu raidījums gan neveica, bet no Rīgas devās uz Siguldu, lai noskaidrotu, kāds ir "Ariya" elektrības patēriņš uz šosejas, savukārt galamērķī notestēja, cik ātri iespējams šo auto uzlādēt.

Šo ceļu "Tavs Auto TV" mēroja kopā ar cilvēku, kurš ar visām četrām ir iekšā Latvijas elektromobiļu uzlādes infrastruktūras attīstības plānos. Kārlis Mendziņš ir kompānijas "Eleport Latvija" vadītājs – pats piecus gadus vada portālu "Uzladets.lv", kā arī jau sešus gadus ir elektroauto īpašnieks. Kārlis ar elektrotehniku aizraujas jau kopš skolas laika, un ir ieguvis gan sensoru elektroinženiera izglītību Hanzas tehniskajā universitātē, gan vides inženiera izglītību RTU, kur arī pašlaik studē doktorantūrā.

"e-4orce" pilnpiedziņas sistēmas darbību ziemīgos apstākļos raidījuma filmēšanas komandai bija iespēja izmēģināt praksē pasaulē augstākajā autosporta trasē Andorā – pat uz tīra ledus seguma šis elektroauto ir labi kontrolējams un vadāms.

Paātrinoties ļoti patīkams ir lielais griezes moments, kurš pilnā apmērā pieejams jau no pieskāriena brīža akseleratora pedālim. Savukārt pašas 4x4 sistēmas darbība ir daudzkārt ātrāka nekā automobiļos ar klasiskiem dzinējiem un piedziņas sistēmām. Šim auto nav kardāna vai sadales kārbas, katram ritenim pievadītā grieze tiek kontrolēta elektroniski, un sarežģītos ceļa apstākļos elektronika reaģē zibenīgi.

Ja rodas tāda nepieciešamība "e-4orce" spēj pārslēgt 100% jaudas no priekšējiem uz aizmugurējiem riteņiem, kas šādi nodrošina precīzu vadāmību. Vienlaikus neatkarīga riteņu griezes momenta kontrole kompensē pārlieku un nepietiekamu pagriežamību līkumos.

"Nissan Ariya" ir iespējams iegādāties no 49 721 eiro. Bāzes versijā tam ir viens motors (215 ZS), 63 kWh baterija un priekšējo riteņu piedziņa. Tam seko 239 ZS versija, savukārt augstākajā komplektācijā "e-4orce" auto ir divi elektromotori, 87 kWh akumulators un visu riteņu piedziņa. Interesanti, ka abu motoru kopējā jauda ir tikai nedaudz lielāka jeb 302 ZS, tomēr šīs spēka iekārtas griezes moments ir tieši divas reizes augstāks – 300 Nm priekšpiedziņas variantā pret iespaidīgiem pilnpiedziņas 600 Nm.

No ārpuses šis auto izskatās gana futūristiski, tas ir liels un pārsteidzoši ietilpīgs. Interesanti, ka "Ariya" ir viens no nedaudziem auto pasaulē, kurš uz konveijera nonācis teju tādā pašā veidolā, kāds bijis tā koncepts, kurš tika demonstrēts Tokijā.
Arī "Ariya" salonā valda moderna atmosfēra, šeit ir kvalitatīvi apdares paneļi, alkantara apdare, "neredzamas pogas", kuru indikatori iedegas tikai tad, kad auto ir gatavs braucienam, un citi knifiņi, kas šo auto padara nudien atšķirīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!