10. septembrī sporta kompleksā "333" vienuviet pulcējās milzum daudz auto zīmola "Cupra" entuziastu. Kamēr citu masveidā ražoto auto īpašnieki vēl joprojām gulēja saldā sestdienas rīta miegā, "Cupra" spēkratu īpašnieki pulcējās Pierīgas mežā, lai baudītu dzīvi.

Dizains, dizains, emocijas… un vēlreiz dizains. Tās ir biežākās "Cupra" auto īpašnieku atbildes, kāpēc tieši "Cupra". Mūsdienās, gluži kā Amerikas autotirgū pagājušā gadsimta 50. un 60. gados, cilvēki ir noilgojušies pēc emocijām – viņiem vairs nepietiek ar ekonomisku dīzeli, ar ko braukt uz darbu; viņi vēlas ko vairāk.

Eiropas tirgū nemaz nav tik daudz autoražotāju, kuri šo vēlmi ir pamanījušies izprast. Raugoties no šī skatu punkta, spāņu autoražotāja SEAT zīmola "Cupra" pārtapšana par patstāvīgu auto marku bija gluži vai kā dāvana auto entuziastiem.

"Cupra" atrodas uz pārmaiņu sliekšņa –, ja šobrīd tās modeļu paletē ir vien daži modeļi, tad jau drīzumā tos papildinās virkne visnotaļ iekārojamu braucamo. Jau 2024. gada sākumā pārdošanā nonāks "Cupra Tavascan" – otrais pilnībā elektriskais spēkrats "Cupra" modeļu paletē. Atkarībā no modifikācijas tā jauda būs līdz pat 340 ZS, gabarītu ziņā tas konkurēs ar "VW ID.4".

Vēl nedaudz vēlāk tam piebiedrosies "Terramar" – tas būs lielākais šī zīmola radītais zīmola apvidnieks, komplektēts ar dažāda tipa dzinējiem, tajā skaitā hibrīda versiju. Gaidāms arī pilsētas satiksmei paredzētais elektroautomobilis "Raval".

"Cupra" ir populāra ne tikai Latvijā. Ja runājam par globālajiem pārdošanas datiem, šī gada pirmajā pusē pie pircējiem ir nogādāti 107 tūkstoši dažādu "Cupra" modeļu, kas ir par 57% vairāk nekā šajā pašā periodā pērn). Latvijā pirmā "Cupra" markas automašīna reģistrēta 2021. gadā, un kopš tā laika šī auto zīmola īpašnieku skaits tikai pieaug. Līdz šim mūsu valstī pārdoti 800 šīs markas auto.

Viens no galvenajiem "Cupra" popularitātes "vaininiekiem" neapšaubāmi ir "Formentor". Tas bija pirmais šī zimola modelis, kas radīts neatkarīgi no SEAT, un tam līdzīgu nav iespējams atrast nevienā no VW grupas atzariem. Tas pārsteidza ne tikai ar oriģinālo dizainu, bet arī sportisko raksturu – pieejams gan jaudīgā 310 ZS "VZ" versija, gan ekonomiskā 150 ZS modifikācija, gan "plug-in" hibrīdauto, gan ekskluzīvs "VZ5" ar 390 ZS piecu cilindru motoru no "Audi RS3".

Pēcāk "Cupra" markai pievienojās 100% elektriskais "Born", kurš, pateicoties intereses pieaugumam par elektroautomobiļiem, Latvijā kļuvis gana populārs. Un tāpat "Cupra" sortimentā ietilpst vēl divi SEAT modeļu līnijas pārstāvji – apvidus auto "Ateca" un sportiskais universālis "Cupra Leon Sportstourer".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!