Foto: AP/Scanpix/LETA

F-1 čempionāts tiek uzskatīts par autosporta virsotni, un to apliecina arī vadošo braucēju algas, kas var sasniegt ļoti ievērojamas naudas summas, tomēr piloti, kuri cīnās par vietu "zem saules" jeb cenšas noturēties elitē, pelna pat 300 reizes mazāk.

F-1 jaunā sezona gaidāmajā nedēļas nogalē turpināsies ar pasaules čempionāta otro posmu Bahreinā. Tur "Ferrari" komanda centīsies reabilitēties par neveiksmīgo sezonas sākumu Melburnā, savukārt "Mercedes" rindās gaidāma saistoša cīņa starp Lūisu Hamiltonu un Valteri Botasu. "Red Bull" lūkos saasināt cīņu labāko trijniekā, bet ierasti sīva spēkošanās varētu notikt par atlikušajām punktu pozīcijām.

Pieckārtējais pasaules čempions Hamiltons šogad ir vislabāk apmaksātais F-1 braucējs, kura alga "Mercedes" komandā jau otro gadu pēc kārtas sasniedz 47 miljonus eiro, liecina vairāku ārzemju mediju apkopotā informācija. Tā kā komandas pārsvarā nesniedz oficiālu informāciju par savu braucēju algām, avotos pieejamā informācija mēdz nedaudz atšķirties, taču pilotu algu tendences ir diezgan skaidras.

Lielbritānijas medijs "express.co.uk" ziņo, ka mazāka alga šogad ir "Ferrari" līderim Sebastjanam Fetelam, kurš pelna 35,7 miljonus eiro. Pagājušajā sezonā viņa alga bija vairāk nekā 53 miljoni. Acīmredzot šāda algas svārstība bija paredzēta viņa līgumā, kas tika pagarināts 2017. gadā.

Šosezon trešais pelnošākais F-1 pilots ir Daniels Rikjardo, kurš pērn daudzus pārsteidza ar savu pievienošanos "Renault" vienībai. Ja 2018. gadā viņa alga "Red Bull" sastāvā bija 5,3 miljoni eiro, tad 2019. gadā "Renault" sastāvā viņš savu kontu papildinās ar 31 miljonu eiro. Tas tomēr kaut nedaudz izskaidro viņa lēmumu pievienoties mazāk konkurētspējīgai komandai.

Arī "Red Bull" līderis Makss Verstapens šogad ticis pie algas pielikuma, jo spēkā stājies viņa jaunais līgums, un nīderlandietis saņems 11,7 miljonus eiro. Savukārt Kimi Raikonens šogad "Alfa Romeo" sastāvā pelnīs 4,1 miljonu eiro, bet pagājušajā sezonā "Ferrari" rindās soma alga bijusi gandrīz 36 miljoni. Citam Somijas pilotam, otram "Mercedes" pārstāvim, Valteri Botasam arī algas samazinājums – no 10,7 uz 7,6 miljoniem.

Mazākie ieņēmumi no F-1 sacīkšu mašīnu vadīšanas būs debitantiem – "Toro Rosso" pārstāvis Alekss Albons saņems aptuveni 140 tūkstošus eiro, Džordžs Rasels ("Williams") iegūs 150 tūkstošus, bet Lando Noriss ("McLaren") un Antonio Džiovinaci pelnīs ap 200 tūkstošiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!