Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francijas autosportists Romēns Grožāns no F-1 komandas "Haas" sniedza pirmo interviju pēc Bahreinas trasē piedzīvotās smagās avārijas, atzīstot, ka viņš redzējis tuvojamies nāvi un ka jūtas tā, it kā būtu piedzīvojis savu otru dzimšanu.

Grožāns svētdien, 29. novembrī, Bahreinas trasē 220 kilometru stundā lielā ātrumā ietriecās trases apmalē. Spēcīgā trieciena rezultātā viņa mašīna aizdegās un pārlūza divās daļās. Pats braucējs tika sveikā ar rokas un muguras apdegumiem. Bija paredzēts, ka otrdien viņš tiks izrakstīts no slimnīcas, taču drošības nolūkos autosportists mediķu aprūpē paliks vēl vienu dienu.

"Es nezinu, vai šajā situācijā varu lietot vārdu brīnums, bet es gribētu teikt, ka šis nebija mans laiks mirt," Grožāns teica intervijā Francijas televīzijas kanālam TF1, bet viņa teikto citēja portāls "motorsport.com".

Pēc avārijas Grožāns no formulas ārā tika 28 sekundēs, taču viņš atzina, ka viss šķitis daudz ilgāk. "Es redzēju, ka mans vizieris kļuva oranžs, es redzēju liesmas mašīnas kreisajā pusē. Es domāju par daudzām lietām, tostarp par Nikiju Laudu un par to, ka mūsdienās nav iespējams nonākt šādā situācijā. Es nevarēju šādi noslēgt savu F-1 stāstu."

"Es sev teicu, ka man jātiek ārā manu bērnu dēļ. Es uzliku savas rokas uz uguns, es jutu, kā deg mašīnas šasija. Es tiku ārā, pēc tam jutu, ka kāds mani velk aiz kombinezona, tad es zināju, ka esmu ārā," turpināja francūzis.

Grožāns arī atklāja, ka viņa piecgadīgais dēls, Simons, tic, ka viņam ir maģiskas spējas, un viņš ar savu maģiskās mīlestības vairogu pasargāja tēvu. "Šie bija ļoti spēcīgi vārdi," teica Grožāns. "Manam vecākajam dēlam, Sašam, ir septiņi gadi, viņš ir racionālāks, viņš mēģina saprast," teica Grožāns. "Es vairāk baidījos par savu ģimeni un draugiem. Protams, mani bērni ir mans lielākais lepnuma un enerģijas avots. Par sevi domāju pašās beigās."

Grožāns bija atklāts – šāds pārdzīvojums uz viņu atstājis nopietnas sekas, tāpēc viņš jau tagad domā par palīdzības meklēšanu, lai sakārtotu savu galvu.

"Es domāju, ka man vajadzēs strādāt ar savu psiholoģiju, jo es tiešām redzēju tuvojamies nāvi. Pat Holivudā nav iespējas radīt šādus kadrus. Šī bija lielākā avārija, kādu savā dzīvē esmu redzējis. Mašīna aizdegās, uzsprāga. Arī akumulatoru baterija aizdegās."

"Es teiktu, ka esmu priecīgs būt dzīvs. Tagad lietas redzu citādāk. Šī man bija otrā dzimšana. Tikt ārā no liesmām atstās iespaidu uz visu dzīvi. Taču vēlos atgriezties mašīnā, lai startētu Abū Dabī. Savu F-1 stāstu vēlos noslēgt citādāk," sacīja Grožāns, kuram līgums ar "Haas" noslēdzas pēc šīs sezonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!