Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas autosportists Lūiss Hamiltons svētdien izcīnīja savu otro uzvaru 2021. gada F-1 sezonā, triumfējot Portugāles "Grand Prix" un tādējādi palielinot pārsvaru čempionāta kopvērtējumā.

Hamiltons sacīksti sāka no otrās starta pozīcijas - aiz sava komandas biedra Valteri Botasa.

Otrā apļa sākumā sadursmi piedzīvoja abi "Alfa Romeo" piloti, kā rezultātā priekšējo antispārnu zaudēja Kimi Raikonens, kurš bija spiests izstāties. Šī incidenta dēļ trasē devās drošības mašīna.

Sacīkstei atsākoties, "Red Bull" komandas spīdeklim Maksam Verstapenam izdevās apdzīt Hamiltonu un iegūt otro pozīciju. Taču četrus apļus vēlāk Verstapens pieļāva kļūdu, kas palīdzēja pietiekami tuvu tikt Hamiltonam. Brits iespēju nepalaida garām un jau nākošā apļa sākumā apdzina nīderlandieti.

Turpmākajos apļos Hamiltons turējās cieši aiz sava komandas biedra, savukārt 20. apļa sākumā viņam izdevās apdzīt Botasu un kļūt par sacīkstes līderi.

Hamiltons, atrodoties pirmajā vietā, sāka pamazām palielināt savu pārsvaru pār Botasa vadīto "Mercedes". Taču Verstapens vairākus apļus pavadīja aiz soma, neatpaliekot vairāk kā par vienu sekundi, kas ļāva izmantot arī DRS sistēmu. Tomēr "Red Bull" formulas taisnēs bija lēnākas par "Mercedes" bolīdiem un Verstapenam tā arī neizdevās tikt garām Botasam.

Nespējot apdzīt Botasu trasē, Verstapens devās boksos 35. apļa beigās. Vienu apli vēlāk to pašu darīja arī Botass. Soms trasē atgriezās priekšā Verstapenam, taču atšķirībā no "Red Bull" pilota, Botasa riepas nebija sasniegušas optimālo temperatūru. Tas Verstapenam ļāva pietuvoties Botasam un apdzīt "Mercedes" braucēju trases piektajā pagriezienā.

Hamiltons boksos devās 37. apļa beigās un atgriezās trasē stabili priekšā Verstapenam.

Otrs "Red Bull" pilots, Serhio Peress, pitstopā devās ļoti vēlu - 51. apļa beigās. Viņš tika pie mīkstākā sastāva riepām un tas palīdzēja arī uzstādīt tobrīd sacīkstes ātrāko apļa laiku. Tomēr pašā posma noslēgumā boksos otrreiz devās Botass, kurš arī tika pie mīkstākā sastāva riepām un uzstādīja ātrāko apļa laiku. Vienu apli vēlāk to pašu izdarīja arī Verstapens, kuram izdevās uzstādīt ātrāko apļa laiku, taču tas tika dzēsts, jo nīderlanietis bija pārkāpis trases robežu noteikumus. Attiecīgi pie papildus punkta, kuru piešķir par ātrāko apļa laiku, tika Botass.

Hamiltons, pārlecinoši kontrolējis sacīkstes tempu, otrreiz boksos nedevās un mierīgi aizbrauca līdz finišam, tiekot pie savas 97. uzvaras karjerā. Verstapens palika otrais, Botass - trešais.

Ceturto vietu izcīnīja Peress, savukārt piekto vietu Lando Noriss no "McLaren" vienības. Norisa komandas biedrs Daniels Rikjardo ierindojās devītajā vietā. "Ferrari" komandas pārstāvis Šarls Leklērs tika pie sestās vietas.

Labu sacīksti aizvadīja arī abi "Alpine" komandas piloti - Esteans Okons tika pie septītās vietas, savukārt otrs komandas pilots - Fernando Alonso - palika astotais. "Alpine" šis bija pagaidām veiksmīgākais posms šajā sezonā.

Pirmo desmitnieku noslēdza "Alpha Tauri" braucējs Pjērs Gaslī, kurš pašā posma izskaņā tika garām "Ferrari" pilotam Karlosam Saincam.

Uzvara Portugālē Hamiltonam ļāvusi palielināt savu pārsvaru arī Pilotu čempionāta kopvērtējumā - brits tagad apsteidz Vestapenu par astoņiem punktiem. Savukārt pirmo trijnieku noslēdz Noriss, kurš aizvadījis ļoti spilgtu sezonas sākumu.

Jau pēc nedēļas notiks nākamais posms, kurš tiks aizvadīts Barselonas trasē Spānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!