Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Mercedes" pilots Valteri Botass svētdien izcīnīja uzvaru Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta sezonas 16.posmā - Turcijas "Grand Prix" -, pēc kura kopvērtējuma līderpozīcijā atgriezās "Red Bull" braucējs Makss Verstapens.

Botass izcīnīja pirmo uzvaru 2021.gada sezonā.

Sestdien kvalifikācijā uzvarēja viņa komandas biedrs Lūiss Hamiltons, taču titulētajam britu pilotam par dzinēja sastāvdaļu maiņu tika piemērots desmit starta vietu sods. Tādējādi sacīksti no pirmās pozīcijas sāka Botass, kurš startā noturēja līderpozīciju.

Pirms sacensībām Stambulā atrodamajā trasē nolija lietus, kas braucējus piespieda izvēlēties vidējiem laikapstākļiem paredzētās riepas ar zaļo marķējumu. Tāpēc lielu lomu spēlēja arī pitstopu stratēģija. No vadošajiem pilotiem pirmais boksos devās Verstapens 36.apļa beigās.

Šajos apstākļos Botass startēja pārliecinoši un tikai uz īsu brīdi šajā sacensībās viņa līderpozīcija tika apdraudēta.

Verstapens arī aizvadīja ļoti stabilu sacīksti, no pirmā pagrieziena saglabājot otro pozīciju. Savukārt Peress no septītās vietas startā aizcīnījās līdz trešajai pozīcijai, sacensībās aizvadot aizraujošu spēkošanos ar Hamiltonu un Šarlu Leklēru.

Lai arī Leklērs ilgu laiku turējās vadošo trijniekā, viņam uz goda pjedestāla tikt neizdevās, ieņemot ceturto vietu. "Ferrari" pilots vienā brīdī apsvēra sacensībās boksos nedoties, kas pie laba tempa ļautu izcīnīt uzvaru, taču viņa riepas nodila un viņš nespēja apturēt Botasa uzbrukumus ar jaunām vidējā laikam paredzētajām riepām.

Hamiltons, kurš startēja no 11. pozīcijas pēc desmit starta vietu soda jaudas agregātu komponentu maiņas dēļ, finišēja piektajā vietā. Viņš bija aizcīnījies līdz trešajai vietai un arī gribēja nebraukt boksos, tomēr komanda nolēma neriskēt, tāpēc iesauca viņu pēc jaunām riepām. Hamiltons gan par to bija neapmierināts, un, viņaprāt, vajadzēja riskēt.

Pirmo sešinieku noslēdza Pjērs Gaslī ("AlphaTauri"),kurš pēc incidenta startā ar Fernando Alonso saņēma piecu sekunžu sodu. Septītais bija Lendo Noriss ("McLaren"), astotais finišēja Karloss Sainss juniors ("Ferrari"), devītais bija Lenss Strols ("Aston Martin"), bet kā pēdējais pie punkta tika Okons.

Sacīkstēs slapjās trasēs riepu maiņa nav obligāta un vienīgais pie šīs taktikas pieturējās Okons

Pēc 16 posmiem kopvērtējuma pirmajā vietā ar 262,5 punktiem ir Verstapens, kurš par sešiem punktiem apsteidz Hamiltonu, bet pārliecinoši trešais ar 177 punktiem ir Botass. Ceturtajā vietā ar 145 punktiem ir Noriss, bet desmit punktus mazāk iekrājis Peress.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!