Foto: RALLYCROSSRX.COM.

Latvijas autosportists Jānis Baumanis nedēļas nogalē Eiropas rallijkrosa čempionāta posmā RX1 klasē Beļģijā izcīnīja trešo vietu, bet sezonas kopvērtējumā guva vicečempiona godu, informē rīkotāji.

Kvalifikācijas sacensībās Baumanis bija otrais uzreiz aiz Antona Marklunda. Par izšķirošo pavērsiena punktu cīņā par Eiropas vicečempiona noskaidrošanu kļuva progresa kārta.

Baumanim tā nesagādāja problēmas, kamēr mājinieks Enzo Ide aizkavējās startā un savā braucienā finišēja pēdējais, tādā veidā paliekot bez izredzēm startēt pusfinālā. Savā pusfināla braucienā latvietis ierindojās otrajā vietā aiz Marklunda. Savukārt par čempionu jau pirms tam kronētais Marklunds neatstāja konkurentiem cerības arī finālā un sezonu noslēdza ar uzvaru.

Baumanis finālbrauciena startā jau vēlreiz palika aiz Ritkonena. Ķerot rokā konkurentu, uz grants seguma tika pieļauta neliela kļūda, kas neļāva pakāpties uz augšu, par laimi arī pozīcijas nemaksāja, līdz ar to finiša līniju Jānis šķērsoja trešajā vietā, nopelnot izdevību kāpt uz goda pjedestāla.

Sezonas kopvērtējumā Marklunds izcīnīja 100 punktus, bet latvietis Jānis Baumanis ieguva 71, ar ko bija pietiekami, lai kļūtu par 2022. gada sezonas Eiropas vicečempionu rallijkrosā "Euro RX1" ieskaites klasē. Tikmēr Sivertam Svardālam (57 punkti) ar finišu noslēdzošā posma ceturtajā vietā nebija pietiekami, lai apsteigtu Enzo Idi (60 punkti) cīņā par trešo vietu sezonas griezumā.

Tikmēr pasaules čempionāta ieskaitē, finālā neiekļūstot vienam no galvenajiem favorītiem Timijam Hansenam, pie uzvaras tika Johans Kristofersons.

Hansens pusfinālā piedzīvoja nepatīkamu pārsteigumu. Startā atzinis Niklasa Gronholma un Gustava Bergstroma pārākumu, 2019. gada pasaules čempions iekārtojās trešajā pozīcijā, taču piepeši viņa temps kritās un ar acīmredzamām problēmām savaldīt mašīnu Hansens sagriezās,
atkrītot uz pēdējo vietu. Otrā pusfinālā Kristofersons nosargāja pozīciju cīņā ar Kevinu Hansenu. Tikmēr Veibijs revanšējās par sestdienas neveiksmēm, ar trešo vietu finišā iekļūstot finālā.

Bez grūstīšanās neiztika fināla startā, kā rezultātā Veibija izšķirošais brauciens noslēdzās jau pirmajā aplī. Kristofersons pārņēma sacensību vadību, taču jau atkal iemirdzējās jaunais talants Bergstroms, kurš cīņā par otro vietu trasē apdzina Gronholmu. Turpinājumā cīņā par pozīciju trasē sadursme starp Gronholma un Kevina Hansena vadītajiem auto, pēdējam sagriežoties un zaudējot daudz laika. Ar to vēl viss nebeidzās, jo Gronholms pēc džokera veikšanas spēja apsteigt Bergstromu un atgūt iepriekš zaudēto otro pozīciju. Pēc karjeras pirmā pjedestāla dienu iepriekš Bergstroms jau atkal finišeja trešais.

Čempionāta kopvērtējumā pēc sacensībām Spā trasē Kristofersons izcīnījis 131 punktu, bet spraiga cīņa izveidojusies par otro vietu, kur trīs punkti šķir uzreiz četrus pilotus. Šobrīd virsroka ir Kevinam Hansenam ar 90 punktiem, kamēr Veibijs no viņa atpaliek tikai vienu punktu, bet par trim mazāk ir gan Gronholmam, gan Timijam Hansenam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!