Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas autosportists Lūiss Hamiltons no "Mercedes" komandas svētdien posmā Krievijas pilsētā Sočos izcīnīja savu F-1 karjeras 100. uzvaru.

Sacensību uzvarētājs izšķīrās pēdējos apļos, kad Sočos sākās lietus. "Mercedes" komanda laicīgi iesauca Hamiltonu boksos, kas ļāva viņam gūt panākumu, kas ieies F-1 vēsturē. Hamiltons savu pirmo uzvaru F-1 čempionātā izcīnīja 2007. gadā, kad bija ātrākais posmā Kanādā. Viņš jau kopš pagājušās sezonas ir uzvarām bagātākais braucējs, kad apsteidza Mihaelu Šūmaheru, kura kontā ir 91 uzvara.

Otrajā vietā ierindojās "Red Bull" pilots Makss Verstapens, kurš sacensības sāka no pēdējās starta pozīcijas, bet trešo vietu izcīnīja "Ferrari" braucējs Karloss Sainss.

Sacensības no pirmās starta vietas sāka "McLaren" braucējs Lendo Noriss, kurš startā zaudēja līderpozīciju Karlosam Sainsam, taču vēlāk viņš savu bijušo komandas biedru apsteidza. Noriss lielāko sacensību daļu bija līderpozīcijā, kamēr Hamiltons pēc vāja starta ar riepu taupīšanu un labu stratēģiju spēja pakāpties uz otro vietu. Sacensību beigu daļā viņš izdarīja spiedienu uz Norisu, taču tad trasē sāka līt. Noriss un "McLaren" nolēma riskēt un nebraukt pēc slapjam laikam paredzētajām riepām, taču risks neatmaksājās. Hamiltons tikmēr devās boksos. Pēdējos apļos apstākļi trasē bija ļoti slapji, Noriss nespēja novaldīt savu formulu. Viņš finišēja septītajā vietā, taču viņam draud sods par nedrošu iebraukšanu boksos, kad viņš turpināja cīnīties par formulas kontroli.

"Vajadzēja ļoti ilgu laiku, lai tiktu pie 100 uzvarām. Bija brīži, kad šaubījos, vai tas vispār notiks. Lendo darīja lielisku darbu, viņa temps bija lielisks. Bija divējādas sajūtas redzēt savu komandu sev priekšā. Taču mana komanda pieņēma lielisku lēmumu sacensību beigās," pēc uzvaras sacīja Hamiltons.

Šajā haosā liels ieguvējs bija Verstapens, kurš slapjajā trasē no septītās vietas pakāpās uz otro, turpinot sīvo cīnīšanos par čempionu titulu. Savukārt Sainss sacensību sākumā boksos devās salīdzinoši ātri, taču beigās spēja izcīnīt vietu uz goda pjedestāla.

Aiz labāko trijnieka finišēja Daniels Rikjardo ("McLaren"), Valteri Botass ("Mercedes"), kurš pirms lietus sākšanās atradās ārpus punktiem un Fernando Alsonso ("Alpine"). Astotais bija Kimi Raikonens ("Alfa Romeo"), Serhio Peress ("Red Bull") ieņēma devīto vietu, bet Džordžs Rasels ("Williams") noslēdza punktu guvējus.

F-1 sezonas kopvērtējumā Hamiltons atguva līderpozīciju ar 246,5 punktiem, bet Verstapena kontā ir 244,5 punkti. Valteri Botass ierindojas trešajā vietā ar 151 punktu, bet Noriss ar 139 punktiem ierindojas ceturtajā vietā. Serhio Peress noslēdz TOP 5 ar 120 punktiem.

Konstruktoru kausā "Mercedes" un "Red Bull" spēkojas par pirmo vietu, izcīnot 397,5 un 364,5 punktus. "McLaren" ar 234 punktiem ir trešajā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!