Foto: ERC

Francūzis Braiens Bufjē bija laikam visslavenākais no šāgada Eiropas rallija čempionāta (ERČ) Latvijas posma dalībniekiem, un Liepājā viņš ieradās gandrīz no Montekarlo WRC rallija goda pjedestāla - pasaules meistarsacīkšu sezonas atklāšanas posmā Bufjē izcīnīja otro vietu, piekāpjoties vienīgi pasaules čempionam Sebastjenam Ožjēram ("Volkswagen").

Latvijā Buftjē tik labi neveicās - "Rally Liepāja" otrajā ātrumposmā viņš piedzīvoja avāriju, šaurā līkumā iebraucot salmu ķīpā un sabojājot radiatoru. Dažus kilometrus tālāk Bufjē automašīnas dzinējs atteicās darboties un ekipāža no sacensībām izstājās.

Portāls "Delfi" aicināja franču viesi uz nelielu sarunu.

Paziņojums par startu Latvijas ERČ posmā bija medijiem diezgan negaidīts - un Jums pašam?
Es pie starta šajās sacensībās strādāju jau iepriekš, taču tas tika apstiprināts tikai Montekarlo rallija nedēļas ceturtdienā, sacensību laikā, taču - labāk vēlāk nekā nekad!

Jūsu "rallija ģeogrāfija" ir visai iespaidīga - no Āfrikas čempionāta posma līdz Latvijai.
Āfrikā gluži neesmu braucis - "Rally de Reunion" notika Francijai piederošā salā, tomēr tas bija Āfrikas čempionāta posms. Bet tā ir franču sala - to es zinu, jo tā valstij izmaksā milzu naudu (smejas)!
Latvijas ziemai nav ne vainas. Dīvaini gan ir tas, ka ir sals, aukstums, bet nav sniega. Taču mums izdevās apskatīt valsti un es pirmo reizi redzēju lielu aizsalušu upi, jo Somijā esmu bijis tikai vasarā.
Latvijā mūs sagaidīja ļoti sirsnīgi un es priecājos te būt.

Tomēr kāpēc Jūs izvēlējāties Latvijas posmu, nevis kādu no senajiem, slavenajiem Eiropas rallijiem - "Ypres Rally" Beļģijā vai "Barrum" ralliju Čehijā?
Es biju iecerējis startēt pirmajā ERČ posmā Austrijā, bet tas neizdevās, un tad es sāku strādāt pie nākamā - Latvijas. Tā es šosezon darbošos - no posma uz posmu.

Jūsu plānā ir vēl citi ERČ posmi šogad?
Pagaidām tikai šis, Latvijā. Protams, es centīšos tikt vēl kaut kur uz starta, bet tad jau redzēsim. Mēs bijām koncentrējušies uz Rumānijas posmu, bet to atcēla un tagad es pat nezinu, kur būs mans nākamais starts. Varbūt Grieķijā, Akropoles rallijā.

Latvijā Jūs startējat ar "Citroen" markas automašīnu, bet lielāko karjeras daļu esat pavadījis pie "Peugeot" stūres - Jūs tiešām esat šā zīmola fans?
Nē, nē, nē, es neesmu tik liels šīs mašīnas fans! Man vienkārši parādījās iespēja iekļūt "Peugeot" komandā un kļūt par tās oficiālo pilotu. Protams, man patīk šis zīmols, taču es neesmu centrējies tikai uz to. Tā vairāk bija profesionāla iespēja nekā mana personiskā izvēle.

Kāpēc "Rally Liepāja" jūs izvēlējāties 16. starta pozīciju?
Tāpēc, ka man bija izvēle - 13. vai 16., un es izvēlējos otro. varbūt tā vairāk bija loterija nekā loģiska izvēle, taču es nedomāju, ka starta pozīcijai būs tik liela nozīme, jo ceļš daudz nemainīsies.

Kurš no mūsu rallija ātrumposmiem Jums patika vislabāk?
Visi bija interesanti, bet vislabāk man laikam patika visgarākais, SS2; 8 (Ēdole) - 32 kilometri!

Jūs esat arī trīskārtējs Polijas čempions. Kāpēc izvēlējāties startēt tieši šajā valstī?
Tāpēc, ka mans stūrmanis [Ksavjē Panseri] dzīvo Varšavā. Es nezinu, no kurienes viņš ir cēlies, bet zinu, ka tagad dzīvo Polijā (smejas).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!