Foto: AP/Scanpix/LETA

F-1 čempionāta sezonas 11. posmā Ungārijā sensacionālu uzvaru svētdien izcīnīja "Alpine" komandas pilots Estebans Okons, kurš tādējādi guva savu pirmo panākumu prestižākajā autosporta klasē.

Aiz Okona finišu sasniedza "Aston Martin" pilots Sebastjans Fetels, bet trešajā vietā ierindojās Lūiss Hamiltons.

"Kas par momentu! Jūtos tik labi! Sebastians bija ātrs visu sacīksti, bet man izdevās viņu noturēt aiz sevis," pēc sacīkstes sacīja Okons. "Šosezon man bijuši grūti brīži, bet tos kopā pārvarējām."

Pilotiem sacensības nācās sākt pielijušā trasē. Startā Hamiltons pārliecinoši aizbrauca līderpozīcijā, bet viņa komandas biedrs Valteri Botass startā bija lēns. Viņam tika garām "McLaren" braucējs Lendo Noriss, bet Botass pirmajam pagriezienam sāka bremzēt pārāk vēlu. Viņš ietriecās Norisa mašīnas aizmugurē, tad Noriss ietriecās "Red Bull" braucējā Maksā Verstapenā, bet Botass vēl sabojāja sacīksti otram "Red Bull" pilotam Serhio Peresam.

Sacensības tika apturētas, kamēr trase tika sakārtota. Tad piloti devās stāties uz savām starta vietām, taču viņi piefiksēja, ka trase ir pilnībā izžuvusi. Boksos pēc sausai trasei paredzētajām riepām pirms atkārtota starta devās visi, izņemot Hamiltonu. "Mercedes" līderis bija vienīgais pilots uz starta līnijas, kamēr pārējie sacensības atsāka no boksiem. Pēc veikta viena apļa arī Hamiltons devās pēc sausā laika riepām, un trasē viņš bija pēdējais no tiem, kuri nebija izstājušies. Uz brīdi līderis bija "Williams" pilots Džordžs Rasels, tomēr tiesneši norādīja, ka viņš pēc boksu apmeklējuma neatļauti pakāpās visas šīs pozīcijas, tāpēc viņš līderpozīciju atdeva Okonam.

Visas sacīkstes garumā Okons un Fetels cīnījās par uzvaru, taču pieredzējušais vācietis neatrada veidu, kā tikt viņam garām. Savukārt Hamiltons traucās pēc uzvaras, taču viņam sacensību beigu daļā sīva cīņa ar otru "Alpine" pilotu Fernando Alonso maksāja daudz laika. Viņš gan spēja tikt garām gan Alonso, gan tā brīža trešās vietas turētājam Karlosam Sainsam, izcīnot vietu uz goda pjedestāla.

"Fernando izdarīja ārkārtīgi daudz, lai mēs tiktu pie šīs uzvaras," atzina Okons. "Pateicos komandai par uzticēšanos man. Pēc grūtiem brīžiem komanda vienmēr bijusi ar mani."

"Esmu nedaudz vīlies," pauda Fetels. "Darīju visu, ko varēju, taču neizdevās tikt pietiekami tuvu. Ātrums ar Estebanu bija līdzīgs, tomēr bija grūti turēties līdzi. Viņš veica labus aizsardzības manevrus.

Hamiltons neslēpa, kas sacīkste bija grūta, bet tādas dažkārt gadoties. "Šodien izdarīju visu, ko varēju," viņš teica.

Ceturtajā vietā ierindojās Sainss, piektais bija Alonso, sesto un septīto vietu ieguva "AlphaTauri" piloti Pjērs Haslī un Juki Cunoda, bet punktus pēc ilga pārtraukuma izcīnīja arī "Williams" braucēji, Nikolasam Latifi un Džordžam Raselam ieņemot astoto un devīto vietu. Verstapens sacīkstes turpināja, taču viņa auto bija bojāts, tāpēc nīderlandietis spēja izcīnīt tikai 10. vietu, tādējādi zaudējot līderpozīciju kopvērtējumā.

Hamiltons pēc šī posma atkal ir kopvērtējuma vadībā, 11. posmos izcīnot 192 punktus, bet Verstapens ieņem otro vietu ar 186 punktiem. Noriss šajā sezonā pirmoreiz netika pie punktiem, taču viņam joprojām trešā vieta (113 punkti).

Arī Konstruktoru kausā "Mercedes" pārņēma vadību ar 300 punktiem, bet par desmit punktiem mazāk ir "Red Bull".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!