Vācijā atklāts pirmais lielceļš tikai velosipēdiem – pagaidām tas ir tikai piecus kilometrus garš, tomēr tuvākajā nākotnē šo tīklu plānots paplašināt līdz 100 kilometriem. Velosipēdu lielceļš izbūvēts vietā, kur kādreiz bijušas dzelzceļa sliedes. Jaunā projekta ietvaros plānots savienot 10 pilsētas Vācijas rietumos, Rūras reģionā, ziņo aģentūra AFP.

Neskaitot pilsētas, velosipēdu lielceļš savienos arī četras universitātes. Zinātnieki izpētījuši, ka vairāk nekā divi miljoni cilvēku dzīvo tuvāk nekā divus kilometrus no sava maršruta galapunkta. Tādējādi ir aprēķināts, ka jaunais velosipēdu lielceļa projekts ļaus no koplietošanas ceļu satiksmes katru dienu izņemt aptuveni 50 tūkstošus automobiļu.

Arī Minhenē tiek plānots izveidot vairākus četrus metrus platus, divās joslās nodalītus velosipēdistu lielceļus, kuros nebūtu krustojumu un luksoforu. Vēl par šādu iniciatīvu interesējoties arī Berlīne un Franfurte. Turklāt šie lielceļi tumsā būšot izgaismoti un ziemā regulāri attīrīti no sniega.

Rūras reģiona velosipēdista pirmo piecu kilometru izbūvi līdzfinansējusi Eiropas Savienība. Visu plānoto 100 kilometru izbūvei būšot nepieciešami 180 miljoni eiro. Savukārt Berlīne izskata iespēju tamlīdzīgu projektu finansēt no uzņēmēju līdzekļiem kā daļu no reklāmas izdevumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!