Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēc konteinerkuģa ietriekšanās tiltā ASV pilsētā Baltimorā ir radušās bažas par "viļņveida ietekmi" uz globālajām piegādes ķēdēm, vēsta BBC.

"Delfi" jau vēstīja, ka otrdienas agrā rītā kuģis "Dali" ietriecās Frensisa Skota Kī tilta kolonnā, izraisot tā sabrukšanu. Tilts šķērsoja ieeju Baltimoras ostā.

Seši cilvēki ir pazuduši, domājams, ka miruši.

Amatpersonas paziņojušas, ka jūras satiksme caur ostu, kas pagājušajā gadā apkalpoja vairāk nekā 47 miljonus tonnu ārvalstu kravu, tiks apturēta "līdz turpmākam paziņojumam".

Eksporta un starptautiskās tirdzniecības institūta ģenerāldirektors Marko Fordžione (Marco Forgione) BBC sacījis, ka jūras satiksmes apturēšana varētu radīt "ievērojamu ietekmi uz globālajām piegādes ķēdēm".

Pagājušajā gadā caur Baltimoru ir izvesti vairāk nekā 750 000 automašīnu un citu transportlīdzekļu, viņš sacījis. To vidū ir tādi populāri zīmoli kā "General Motors", "Ford", "Jaguar Land Rover", "Nissan", "Fiat" un "Audi".

Baltimora ir noslogotākā ASV osta automobiļu pārvadājumu ziņā, kā arī lielākā ASV osta pēc apjoma lauksaimniecības un celtniecības tehnikas pārkraušanai. Tā ir arī otra lielākā ASV ogļu eksporta osta.

ASV transporta ministrs Pīts Butidžidžs (Pete Buttigieg) informatīvajā sanāksmē sacījis, ka "nav šaubu, ka notikušajam būs liela un ilgstoša ietekme uz piegādes ķēdēm". "Vēl ir pāragri izteikt aplēses par to, cik daudz laika būs nepieciešams, lai atbrīvotu kanālu un atkal atvērtu ostu," viņš teicis.

Tomēr Baltimora ir arī viena no mazākajām konteineru ostām ASV ziemeļaustrumos. Pagājušā gada ceturtajā ceturksnī tur pārkrāva 265 000 konteineru, norāda konteineru pārvadājumu eksperts Larss Jensens. Konteineru plūsmu uz Baltimoru, iespējams, var novirzīt uz lielākām ostām.

Sākotnēji bija bažas, ka varētu tikt ietekmēts sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) eksports, tostarp uz Eiropas Savienību, bet tās neapstiprinājās.

Prezidents Baidens žurnālistiem solījis, ka ASV valdība "darīs visu iespējamo, lai atjaunotu ostu un tiltu, cik ātri vien iespējams", taču piebildis, ka šis process "prasīs zināmu laiku".

Precīzs kuģa avārijas cēlonis vēl tiek noskaidrots, bet amatpersonas ir paziņojušas, ka kuģim bija tehniskas problēmas. "Synergy Marine Group", kas pārvalda kuģi "Dali", informēja, ka uz kuģa atradās 22 cilvēki, bet nav informācijas par ievainotajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!