Foto: DELFI

Siers ir viens no universālākajiem pārtikas produktiem. No tā var gatavot gan sāļus, gan saldus ēdienus, pievienot zupām, taisīt mērces un ēst vienkārši ar maizi. Siera ēšanā un pazīšanā iedzīvotāji Latvijā diez vai kādreiz pārspēs gardēžus no tādām valstīm kā Francija un Itālija, bet to, ka sieru var likt ne tikai uz brokastu maizes, sapratuši arī ēdāji pie mums.

Šajā apskatā ražotāji "Delfi Bizness" stāsta par siera ēdāju paradumiem Latvijā un to, kādi šobrīd ir lielākie izaicinājumi nozarē.

Patēriņš palielinājies

Divdesmit gadu laikā Latvijas iedzīvotāji sieru savā ēdienkartē sākuši iekļaut daudz vairāk, "Delfi Bizness" atzīst biedrības "Siera klubs" vadītāja Vanda Davidanova. Pagājušajā gadā viens iedzīvotājs patērēja vidēji 23 kilogramus siera un biezpiena, 2002. gadā tie bija 6,7 kilogrami uz vienu personu.

"2002. gadā, kad mums bija 6,7 kilogrami uz vienu cilvēku, Itālijā bija 30 kilogrami, Vācijā – 35 kilogrami, Grieķijā – pie 40 kilogramiem. Un toreiz es domāju – nu kur tik daudz var apēst? Bet tad es sapratu vienu lietu. Kā mēs agrāk ēdām sieru, pirms gadiem 20 un vēl agrāk? Tā bija maizes šķēle, nedaudz sviestiņa, un virsū siera šķēle. Tolaik nezinājām, kas ir siera zupas, siera tortes, siera karbonādes, cepumi – viss, viss, kas vien var būt ar sieru!" stāsta Davidanova.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!