Foto: Midjourney/DELFI
Aizvadīts gada nogales svētku laiks, kas grāmatu izdevējiem ierasti ir "pļaujas laiks". Grāmatas joprojām ir iecienīta Ziemassvētku dāvana, taču ikdienā grāmatu izdevējiem nākas sastapties ar virkni izaicinājumu. Starp tiem ir mazais tirgus, iedzīvotāju pirktspēja un aizvien sliktāka lasītprasme.

Nozari, protams, ietekmējusi arī Covid-19 pandēmija un Krievijas sāktais karš Ukrainā, kad papīrs kļuva ievērojami dārgāks un cenas par grāmatām bija jāpalielina. Savukārt atsevišķus mācību grāmatu izdevējus satrauc valsts saraustītā rīcība, lemjot par mācību materiāliem skolās un tam iedalīto nepietiekamo finansējumu, kura dēļ iepriekšējā mācību gadā bijušas skolas, kas mācību grāmatas iegādājušās "uz parāda".

Tomēr, neskatoties uz dažādām grūtībām, grāmata papīra formātā tik drīz nepazudīs un tehnoloģijas to neaizstās – par to droši ir gan mācību, gan citu grāmatu izdevēji.

Vairāk nekā 2 miljoni

Latvijā 2022. gadā izdotas 2022 grāmatas vairāk nekā 2,3 miljonu tirāžā, liecina Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) apkoptā informācija. Bibliotēkas izdevējdarbības eksperte Elza Ungure gan izceļ kādu niansi. Proti, šī statistika atspoguļo precīzi to, kas ir bibliotēkas krājumā, un tā balstās uz izdevumu obligātajiem eksemplāriem, kurus ir pienākums piegādāt ikvienam, kas Latvijā kaut ko izdod. "Tas ir neatkarīgi no tā, vai tas ir komercizdevums vai nē, vai kāds vienkārši aprakstījis, piemēram, savas dzimtas vēsturi. Tad arī šādi izdevumi tiek iekļauti mūsu krājumā," viņa skaidro.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!