Foto: Shutterstock

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) veiks pārbaudes "Kombuča dzīvības dzēriens" ražošanas uzņēmumā SIA "LKOM", pauda PVD Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte Ilze Lejasbuda.

Pārbaudes veiks pēc tviterī publicētās informācijas par uzrūgušām "Kombuča dzīvības dzēriens" ingvera un kurkuma garšas pudelēm, kuras atverot izšāvušas korķus, kā rezultātā gūtas sejas traumas.

Lejasbuda atzīmēja, ka dienestam nav zināmi visi notikušā apstākļi, tāpēc nekādus secinājumus par notikušo šobrīd izdarīt nevar, kā arī līdz šim dienestā par šo produktu sūdzības saņemtas nav.

Tāpat viņa teica, ka jebkurš pārtikas produkts visos tā aprites posmos no brīža, kad tas pamet ražošanas uzņēmumu - transportējot, tirgojot, pēc iegādes - ir jāuzglabā tādos apstākļos, kā to ir norādījis ražotājs. Ja pārtikas produkts kādā no posmiem nav uzglabāts pareizi, var sākties tā bojāšanās process.

Produkta ražotāja "LKOM" mājaslapā norādīts, ka "Kombuča dzīvības dzēriens" ir nepasterizēts kombučas dzēriens, kas atšķirībā no pasterizēta, filtrēta kombučas dzēriena ir jāuzglabā no plus divu līdz mīnus sešu grādu temperatūrā, kamēr pasterizētu kombučas dzērienu drīkst uzglabāt pat līdz plus 25 grādiem un 360 dienas.

Lūgts komentēt tviterī publicēto informāciju, "LKOM" vadītājs Miķelis Isajevs skaidroja, ka uzņēmums veic izsekošanu un pārbaudes produkta partijai, par kuru ir aizdomas, ka tā varētu būt bojāta. Tiek veiktas pārbaudes, nopērkot produktu veikalos un glabājot atbilstoši produkta glabāšanas nosacījumiem, mēģinot noteikt bojājuma cēloni. Viņš arī min, ka katrai pudelei ir sava izsekojamība - kad tā ir tikusi ražota un pārdota un, ja kāds produkta izplatīšanas procesā nav ievērojis glabāšanas noteikumus, ir iespējams, ka rezultātā produkts var sākt bojāties.

Tāpat uzņēmuma vadītājs sacīja - ja produkts tiek ilgstoši turēts siltumā, tas izplešas un rūgst, rezultātā spējot arī sprāgt. Tāpēc uzņēmums aicina pircējus rūpīgi iepazīties ar produkta lietošanas un uzglabāšanas instrukciju, kuru paredz ražotājs, lai izvairītos no produkta bojāšanās. Isajevs atzīmēja, ka arī produkta ražošanas procesā ir novēroti gadījumi, kur šādi incidenti var notikt, pudelei ilgstoši atrodoties siltumā, tāpēc tā ir jāuzglabā aukstumā.

"LKOM" 2022. gadā strādāja ar 480 203 eiro apgrozījumu un 53 096 eiro peļņu, liecina informācija "Firmas.lv". Finanšu dati par 2023. gadu vēl nav publicēti.

Kompānija reģistrēta 2014. gadā, un tās pamatkapitāls ir 5800 eiro. "LKOM" nodarbojas ar dabiska, nefiltrēta kombučas dzēriena brūvēšanu. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Miķelis Isajevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!