Foto: Shutterstock

Latvijas Biznesa eņģeļu tīkla (LatBAN) un Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācijas (LVCA) pasākumā "Gada investors 2023" piektdien apbalvoti labākie pagājušā gada institucionālie un privātie investori.

Nominācijā "Gada investīcija" par uzvarētāju atzīta privātā kapitāla ieguldījumu fonda "Livonia Partners" investīcija tehnoloģiju uzņēmumā "Digital Mind", lai atbalstītu Polijas tehnoloģiju uzņēmuma "EIP Dynamics" iegādi.

"Livonia Partners" ir Baltijas mēroga riska kapitāla pārvaldnieks, kas darbību sāka 2013. gadā. Uzņēmumu dibināja Kristīne Bērziņa, Mindaugs Utkevičs, Rains Lehmuss un Kaido Veske. Ar "Livonia Partners" atbalstu Baltijā attīstījušies tādi uzņēmumi kā "Santa Monica Networks", "Hortes", "Cgates", "Klaasimeister", "Thermory" un citi. Kopējais "Livonia Partners" pārvaldītais investīciju portfeļa apmērs pārsniedz 240 miljonus eiro.

Nominācijā "Labākā sindicētā investīcija" par uzvarētāju atzīts "ASP Asset Management AIFP" izveidotais alternatīvo ieguldījumu fonds. Tajā ir 10 investori, kas apvieno kopējo investīciju apjomu 120 000 eiro apmērā. Investīcijas tika veiktas jaunuzņēmumā "Monetizr", kas rada programmatūru datorspēļu atribūtikas tirdzniecībai, kā daļa no "Change Ventures" vadītās investīciju kārtas.

Kompānija "ASP Asset Management AIFP" reģistrēta 2022. gada augustā, un tās pamatkapitāls ir 20 000 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma īpašnieks ir Ansis Spridzāns.

"Gada ilgtspējas balvas" ieguvēji ir investīciju uzņēmums "Merito Partners" un uzņēmums "Saules Energy". "Merito Partners" kopumā plāno ieguldīt 50 miljonus eiro astoņu jaunu saules elektrostaciju izveidē Latvijas reģionos. Pērn kopā ar uzņēmumu "Saules Energy" realizēta četru staciju izbūve Zilupē, Brenguļos, Inčukalnā un Carnikavā ar kopējo jaudu 25 megavati.

Nominācijā "Gada finanšu konsultants" uzvarēja finanšu pakalpojumu konsultāciju uzņēmums "Superia" par vairākām konsultācijām dažādos darījumos "Latvijas gāzes" vadības akciju izpirkumā no Luksemburgas investīciju fonda "Marguerite Gas II", "HansaMatrix" akciju atpirkšanā, kā arī "Enefit Green" līgumā par Valkas un Paides koģenerācijas spēkstaciju pārdošanu Igaunijas centralizētās siltumapgādes uzņēmumam "Utilitas".

Nominācijā "Gada pārdošana" balvu ieguva investīciju fondi "BaltCap", "FlyCap" un "ZGI Capital" par īstenoto augsto tehnoloģiju uzņēmuma "HansaMatrix" akciju atpirkšanu.

Apbalvojuma "Gada juridiskais konsultants" ieguvējs ir juridiskais birojs "Cobalt" par konsultācijām vairākos darījumos - "Latvijas gāzes" akciju izpirkšanā, fondu pārvaldnieka "BaltCap" meitasuzņēmuma SIA "Adoro" veiktajā senioru rezidences "Dzintaru melodija" pārvaldošā uzņēmuma SIA "Senior Baltic" iegādē, "HansaMatrix" akciju atpirkšanā, "BaltCap Private Equity Fund III usaldusfond" un SIA "Draugiem Capital I" veiktajā polietilēna putu ražotāja SIA "Pepi RER" iegādē un citos.

Apbalvojumu "Gada nozares atbalstītājs" ieguvis Jānis Berdigans par inovācijām, sadarbībai un izaugsmes veicināšanai veltītā centra "Startup House Riga" izveidi.

Apbalvojumu "Gada biznesa eņģelis" ieguva Eduards Zolotuhins, kurš pērn veicis piecas investīcijas kopumā 210 000 eiro un 60 000 ASV dolāru apmērā.

Savukārt "Signet Bank" speciālbalvu par mūža ieguldījumu saņēma "Proks" uzņēmumu grupas līdzīpašnieks Anatolijs Prohorovs.

Jau ziņots, ka LatBAN un LVCA biedri pagājušajā gadā iespējkapitālā ieguldījuši vairāk nekā 125 miljonus eiro, galvenokārt informācijas tehnoloģiju (IT), ražošanas un elektronikas nozarēs.

"Gada investors" ir kopīga LatBAN un LVCA iniciatīva, kas dibināta 2015. gadā. Tās mērķis ir veicināt investīciju nozares attīstību Latvijā, atskatīties uz iepriekšējā gadā paveikto, veiktajām investīcijām un apbalvot investorus un darījumus pavadošos konsultantus dažādās nominācijās juridiskajā un privātajā sektorā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!