Foto: DELFI
Ja Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā pēc izpētes urbuma tiks sūknēta nafta, tā piederēs kompānijai "Balin Energy", taču valsts saņemtu ienākumus no nodokļiem un nodevām, pastāstīja ekonomikas ministra preses sekretāre Daiga Grūbe.

"Saskaņā ar normatīvo regulējumu, tiklīdz nafta, ja tāda tiks atklāta un tās ieguve atzīta par ekonomiski pamatota, tiks izsūknēta, tā piederēs licenciātam ["Balin Energy"], taču valsts saņemtu ienākumus no nodokļiem un nodevām ‒ 15% no iegūtās naftas vērtības, 10% no iegūtās gāzes vērtības, kā arī ieņēmumus no tai noteiktās 10% līdzdalības ogļūdeņražu ieguvē," klāstīja Grūbe un piebilda, ka valstij būtu jāsedz 10% no ieguves izdevumiem.

Viņa arī norādīja, ka par attiecīgo jūras daļu, kurā tiks veikts izpētes urbums un nākotnē varētu notikt ogļūdeņražu ieguve, nav starptautisku domstarpību par tās pakļautību Latvijas jurisdikcijai, tādēļ, kamēr nafta ir zemes dzīlēs, tā ir valsts īpašumā.

Jau vēstīts, ka "Balin Energy" šā gada otrajā ceturksnī veiks naftas izpētes urbumu Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā, mēģinot noteikt naftas krājumu daudzumu Latvijas kontinentālajā šelfā un izvērtēt šo krājumu ieguves iespējamību.

Saskaņā ar sniegto informāciju šo izpētes plānu pamatā ir 2008. un 2009.gadā izsniegtās Ekonomika ministrijas (EM) licences par tiesībām veikt ģeoloģisko veidojumu izpēti. Sadarbībā ar uzņēmumu darbus jūrā savas kompetences ietvaros pārraudzīs attiecīgās Latvijas uzraudzības iestādes ‒ EM, Ārlietu ministrija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Urbuma veikšanu uzraudzīs arī uzņēmums "Senergy", kas ir starptautiski pazīstama enerģētikas pakalpojumu kompānija, nodrošinot augstākos vides aizsardzības standartus

"Balin Energy" ir 2005.gadā dibināts kopuzņēmums, kas vienādās daļās pieder Nīderlandes kompānijām "Kuwait Energy Company Netherlands Cooperatief U.A." un "ORLEN International Exploration and Production Company B.V".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!