Foto: AP/Scanpix
Arābu un poļu investoriem piederošā meitas kompānija "Balin Energy" jau šogad sāks naftas meklējumus Baltijas jūrā iepretim Kurzemes piekrastei Latvijas ekonomiskajā zonā, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma preses pārstāvji.

"Balin Energy" ieguvis un izvērtējis licenču teritoriju seismiskos datus un Latvijas Hidroekoloģijas institūta izstrādāto detalizēto vides pētījumu, un šā gada otrajā ceturksnī paredz pirmo izpētes urbumu Latvijas ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā, 104 kilometru attālumā no Latvijas Rietumu krasta. Patlaban vēl netiek izziņots precīzs datums, taču paredzams, ka tas būs maijā vai jūnijā, lai gan precīzu laiku šobrīd nav iespējams pateikt laika apstākļu dēļ.

Izpētes urbuma mērķis ir noteikt naftas krājumu daudzumu Latvijas kontinentālajā šelfā, it sevišķi vidus kembrija perioda nogulumos, un izvērtēt šo krājumu ieguves iespējamību.

Urbēji būs uzņēmuma "Diamond Offshore Drilling, Inc." meitas uzņēmums, kas izmantos pusiegremdētu peldošo urbšanas platformu "Ocean Nomad".

"Diamond Offshore Drilling, Inc." ir vadošs uzņēmums urbumu veikšanā atklātā jūrā, kura rīcībā ir piemērotas jūrā veicamo urbumu platformas, kā arī plaša pieredze urbumu veikšanā, gādājot par drošību un vides aizsardzību. Urbums paredzēts vietā, kur jūras dziļums ir 132 metri, bet pats urbums sasniegs 1500 metru dziļumu zem jūras līmeņa.

2005.gadā Latvijā reģistrētās SIA "Balin Energy" 50% īpašnieki ir "Kuwait Energy Company Netherlands Cooperatief U.A." un "Orlen International Exploration and Production Company B.V." kas ir Polijas lielākās naftas kompānijas "PNK Orlen" meitas uzņēmums.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir Kuveitas valstspiederīgais Sauls III Harijs Edvards, bet valdē darbojas Polijas pilsonis Veslavs Prugars.

Kompānija atgādina, ka izpētes plānu pamatā ir 2008. un 2009. gadā izsniegtās licences ģeoloģisko veidojumu izpētei.

Sadarbībā ar uzņēmumu darbus jūrā savas kompetences ietvaros pārraudzīs attiecīgās Latvijas uzraudzības iestādes: Latvijas Ekonomikas ministrija, Ārlietu ministrija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Urbšanas darbus uzraudzīs arī uzņēmums "Senergy", kas ir starptautiski pazīstama enerģētikas pakalpojumu kompānija, nodrošinot augstākos vides aizsardzības standartus.

Kopš licenču iegūšanas "Balin Energy" pētījis arhivētus ģeoloģiskos, seismiskos un ģeofizikālos datus, kā arī ieguvis seismiskos datus vēl par 300 kvadrātkilometriem teritorijas. Pēc datu interpretācijas un integrācijas tika noteikta pirmā vertikālā izpētes urbuma vieta.

2012. gadā "Balin Energy" izpētīja izraudzītās urbuma vietas virskārtas seismisko pētījumu, bet Latvijas Hidroekoloģijas institūts nesen veica detalizētu vides pētījumu, lai iegūtu būtiskus vides datus par urbuma vietu. Viss sagatavošanās darbs noritējis saskaņā ar atbildīgo Latvijas iestāžu izsniegtām atļaujām.

"Lai arī "Kuwait Energy" ģeogrāfiskā prioritāte joprojām ir Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā, mēs esam pragmātiski un atvērti iespējām arī citur," norāda "Kuwait Energy" vadītāja Sara Akbara.

"Ir pāragri izdarīt secinājumus par mūsu aktivitātēm Latvijā, bet iespējas jūrā ir potenciāli nozīmīgas. Ceram, ka pirmais urbums mums ļaus par šo teritoriju uzzināt vairāk, un mēs noteikti ievērosim visus vides un drošības standartus," atzīmē Akbara.

Savukārt Prugars atzīst, ka ūdens dziļuma dēļ nebija iespējams izmantot paceļamu urbšanas platformu, un bija jāatrod pieredzējis uzņēmējs, kuram ir pieejamas pusiegremdētas urbšanas platformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!