Foto: F64
Bijušais lidsabiedrības "airBaltic" vadītājs Bertolts Fliks vērsies Valsts policijā (VP), jo uzskata, ka ir pastrādāts noziedzīgs nodarījums, atsavinot SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) mantu vismaz 62 832 709 latu vērtībā.

VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde sākotnēji pieņēma lēmumu kriminālprocesu neierosināt. Fliks par to iesniedza sūdzību prokuratūrā. Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra nolēma atcelt VP lēmumu par atteikumu uzsākt kriminālprocesu un nosūtīja iesniegumos un sūdzībās sniegto informāciju atkārtotai izvērtēšanai un procesuālā nolēmuma pieņemšanai.

Fliks sūdzībā prokuratūrai pauž nostāju, ka 2012.gada 27.augustā fiktīvi noslēgts komercķīlas priekšmeta pirkuma līgums, ar kuru likvidējamā AS "Latvijas Krājbanka" un Lietuvas "Snoras" atsavināja "Krājbankas" meitasuzņēmumam SIA "Atlantijas biroji" visu BAS mantu ar kopējo vērtību vismaz 62 832 709 lati par cenu ne lielāku kā 20 029 914 lati, turklāt ar samaksas termiņu 15 gadu garumā. "Ir nepārprotami secināms, ka BAS ir nozagta manta un nozieguma dalībnieki caur juridiskajām personām izmantos šos nozagtos naudas līdzekļus pēc saviem ieskatiem," rakstīts sūdzībā. Fliks uzskata, ka "zādzība ir uzskatāma par pabeigtu, jo BAS ir zaudējis fizisku varu pār mantu, bet vainīgie ieguvuši varu pār lietu un parādījuši gribu šo lietu paturēt kā savu".

Sūdzības iesniedzēja skatījumā, esot nepārprotami apstiprinājies tas, ka 2012.gada 27.augusta komercķīlas priekšmeta pirkuma līgums ir fiktīvs. Pie komercķīlas priekšmeta pirkuma līguma noslēgšanas neesot konstatējams pušu patiess nodoms noslēgt šo darījumu un vienai pusei atsavināt mantu, bet otrai pusei iegūt mantu. "Šo faktu apstiprina tas, ka "Atlantijas biroji" komercķīlas priekšmeta pirkuma līgumā noteikto pirkuma maksu nav maksājuši - nav samaksājuši pat santīmu par it kā notikušo pirkumu, bet mantu ir ieguvuši. ["Krājbankas"] administrators organizēja darījumu tā, ka pats pārdeva mantu, paša kontrolētai sabiedrībai, kurai pats devis uzdevumu neveikt samaksu par iegūto mantu."

Fliks lūdz saukt pie atbildības "Krājbankas" administratora "KPMG Baltics" pārstāvjus, kā arī jaunos BAS valdes locekļus, jo viņu darbībās esot saskatāmas visas noziedzīga nodarījuma - zādzības - sastāva pazīmes.

Arī "Taurus Asset Management Fund Limited" ("Taurus") lūdz atzīt par noziedzīgi iegūtu ar 2012.gada 27.augusta komercķīlas priekšmeta pirkuma līgumu atsavināto mantu un nodot to BAS. "Taurus" arī norādījis, ka lūdz uzsākt kriminālprocesu par dokumentu viltošanu un krāpšanas mēģinājumu lielā apmērā. 2011.gada 3.oktobra vienošanās par "airBaltic" glābšanu parakstīšana esot atzīstama par dokumenta viltošanu, un "Taurus" nebūtu parakstījis vienošanos, ja būtu zinājis, ka personām, kuras to paraksta, nemaz nav pilnvarojuma to noslēgt.

Kā norādīts sūdzībā, faktiski vienošanās zaudē savu būtību, ja to nav patiesi parakstījuši visi norādītie finansētāji, kas šo dokumentu padara par neīstu. Līdz ar to personas, kuras organizēja vienošanās parakstīšanu un zināja par pilnvaru neesamību - Satiksmes ministrijas atbildīgās amatpersonas un SIA "Prudentia Advisers" atbildīgie darbinieki - ir saucamas pie atbildības par neīsta dokumenta izgatavošanu - viltošanu, uzskata uzņēmums.

"Vienošanā tika iekļauti finansētājiem, tajā skaitā "Taurus" apzināti neizdevīgi noteikumi, saskaņā ar kuriem pie noteiktu apstākļu iestāšanās varētu iestāties negatīvas sekas, tajā skaitā "Taurus" pienākums nodot valstij piecus miljonus eiro, pretī saņemot vienu latu," iesniegumā raksta "Taurus" pārstāvji un uzsver, ka tādā veidā secināms, ka personas, kas organizēja vienošanās parakstīšanu un zināja par pilnvaru neesamību, ir izdarījušas noziedzīgu nodarījumu - dokumentu viltošanu un krāpšanas mēģinājumu -, par kuru paredzēta atbildība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!