Foto: F64

Valdība otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas sagatavotos grozījumus noteikumos, kas regulē elektrības ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus.

Grozījumi paredz Ekonomikas ministrijai tiesības veidot īpašu kontroles grupu, kura nepieciešamības gadījumā pārbaudīs gan informācijas un datu ticamību komersantu iesniegumos par tiesību iegūšanu pārdot saražoto elektronenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros vai garantētās maksas saņemšanai par uzstādīto elektroenerģijas jaudu.

Tāpat kontroles grupai būs tiesības apsekot elektrostacijas, lai pārliecinātos par, piemēram, koģenerācijas režīmā izmantotā kurināmā sastāvu, apjomu un kvalitāti, elektroenerģijas un siltumenerģijas pašpatēriņa apjomu un koģenerācijas iekārtu darba stundu skaitu gadā.

Tāpat noteikumi papildināti ar normām, kas noteic, ka komersantiem, kas vēl tikai plāno būvēt jaunas koģenerācijas stacijas, ir jāiesniedz Ekonomikas ministrijā gan būvatļaujas kopiju, gan bankas apliecinājumu par kredīta piešķiršanu vai stacijas būvniecībai nepieciešamo līdzekļu pieejamību. Komersantiem, kas plāno piesaistīt citus investorus, būs ministrijai jāiesniedz dokumenti, kuros investors apstiprina gatavību nodrošināt projekta īstenošanai nepieciešamo naudas apjomu.

Ekonomikas ministrija nepieciešamību pastiprināt subsīdiju saņēmēju kontroli skaidro gan ar prognozētā obligātā iepirkuma komponentes (OIK) pieauguma ietekmi uz elektrības cenām, gan ar faktu, ka līdz šī gada 1. jūlijam jau atcelti 90 lēmumi par tiesībām pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros vai tiesībām saņemt garantēto maksu par uzstādīto elektroenerģijas jaudu.

"Delfi" jau ziņojis, ka saskaņā ar ministrijas prognozēm, tā dēvētās OIK komponentes apjoms jau nākamgad var pieaugt no pašreizējiem 1,89 santīmiem par kilovatstundu līdz pat 2,69 santīmiem par kilovatstundu, tādējādi veicinot arī elektrības cenu pieaugumu. Tādēļ Ekonomikas ministrija meklē veidus, kā ierobežot atbalstu atjaunojamās elektroenerģijas ražotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!