Foto: LETA
Latvijas nekustamo īpašumu uzņēmums "Real Estate Expert" (REE) plāno attīstīt 50 miljonu eiro (35 miljonu latu) vērtus projektus Melnkalnē, kas ir kļuvusi par vienu no dinamiskākajiem nekustamo īpašumu tirgiem pasaulē, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma pārstāvji.

"Mēs sākām darbību Melnkalnē, jo saskatām šajā ģeogrāfiski un klimatiski pievilcīgajā Vidusjūras zemē milzīgu nekustamo īpašumu tirgus izaugsmes potenciālu," uzsvēra REE padomes priekšsēdētāja Ināra Vilkaste. Viņa norāda, ka par trim projektiem, kurus Melnkalnē attīsta REE, jau aktīvi interesējoties investori no Krievijas, Vācijas, Norvēģijas, Igaunijas un vairākām citām valstīm.

Viens no objektiem atrodas Trebešinas ciematā, kur investoriem tiek piedāvāti zemes gabali villu būvniecībai Adrijas jūras piekrastē. Kopējā zemes gabalu platība ir 14,6 tūkstoši kvadrātmetru, kur paredzēta viesnīcu, 26 privātmāju un villu celtniecība. Savukārt Baošiči ciematā ir saņemta atļauja būvēt četru stāvu dzīvojamo daudzdzīvokļu ēku aptuveni 2300 kvadrātmetru platībā, bet Kamenari ciematā - sešu stāvu daudzdzīvokļu māju 1900 kvadrātmetru platībā, turklāt mājas atradīsies vien 100 metru attālumā no jūras.

2004.gadā dibinātais "Real Estate Expert" koordinē un realizē darbību, kas saistīta ar nekustamo īpašumu pārvaldi un attīsta un īsteno nekustamā īpašuma mērķprojektus. Uzņēmums izveidots 2004.gadā un tā pamatkapitāls ir 15 000 lati. Tā vienīgā īpašniece ir Marina Maksimova, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" dati.

Vilkaste norāda, ka investēt nekustamajā īpašumā Melnkalnē esot izdevīgi vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, šī valsts, kas līdz ar bijušās Dienvidslāvijas sabrukumu pirms sešiem gadiem ieguva neatkarību, atrodas Eiropas centrā. Melnkalnē ir tipisks Vidusjūras klimats ar siltām vasarām un maigām ziemām, skaista un daudzveidīga daba, tīras pludmales, dzidri ezeri, straujas upes un lepni kalni.

Otrkārt, Melnkalnē ir daudz lielisku kūrortu - gan aktīvās atpūtas cienītājiem, gan tiem, kas vēlas uzlabot pašsajūtu un veselību. Treškārt, šī valsts ir uzsākusi pārrunas par iestāšanos Eiropas Savienībā, norāda uzņēmēja.

ANO ir atzinusi Melnkalni par ekoloģisku valsti, tāpēc tur tikpat kā nav rūpniecisku rajonu un pastāv ļoti stingras prasības attiecībā uz ražošanu. Pats svarīgākais - Melnkalnē ir plašs un augstas kvalitātes nekustamo īpašumu klāsts par salīdzinoši zemām cenām.

Vilkaste norāda, ka Melnkalne garantē ārvalstu investoriem tādas pašas tiesības kā vietējiem iedzīvotājiem un nodokļu likmes tur ir vienas no zemākajām Eiropā. Melnkalnē ir izglītots un kvalificēts darbaspēks, darbojas investīciju stimuli, norēķinos izmanto eiro, bet uzņēmējdarbību sākt ir vienkārši un ātri. Turklāt Melnkalne pēdējos gados ir kļuvusi par stabilu demokrātisku valsti ar strauji augošu tirgus ekonomiku.

Melnkalnē pārdoto jaunuzbūvēto mājokļu skaits šogad pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada janvāri-martu palielinājās par 29%, bet salīdzinājumā ar pērnā ceturto ceturksni - par 27,1%, liecina Melnkalnes statistikas pārvaldes jaunākie dati. Augstākā reģistrētā cena par jaunu mājokli pirmajā ceturksnī bija 1972 eiro (1386 lati) kvadrātmetrā.

Portāla "emergingrealestate.com" ekspertu aprēķini rāda, ka Melnkalnē, kuras nepilnu 14 000 kvadrātkilometru teritorijā dzīvo 685 000 cilvēku, tūrisma uzplaukuma dēļ pēdējā laikā nekustamo īpašumu cenas palielinās vidēji par 20% gadā. Savukārt pasaules Ceļojumu un tūrisma padome (WTTC) prognozē, ka Melnkalne līdz 2014.gadam kļūs par visspraigāk augošo tūrisma galamērķi pasaulē. Tādējādi investori nekustamajā īpašumā varēs gūt regulārus ienākumus, izīrējot savus mājokļus tūristiem teju visa gada garumā, jo Melnkalnē vairāk nekā 240 dienas gadā ir saulainas.

Vilkaste savu pirmo firmu nodibināja 1992.gadā, tūlīt pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Kopš deviņdesmito gadu beigām Vilkaste biznesus pakāpeniski sāka pārorientēt uz nekustamo īpašumu attīstību. Vilkastes realizēto projektu skaitā ir tirdzniecības centrs "Dino", luksus apartamentu komplekss "Jūrmalas pērle", daudzdzīvokļu nams "Mežaparka Vilnis", informē viņas pārstāvji.

2005.gada nogalē, tolaik Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča dzīvesbiedre Vilkaste, Mežaparkā par 42,3 miljoniem eiro pārdeva plašu zemes gabalu, uz kura patlaban top jaunā VID administratīvā ēka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!