Foto: F64
Ministru sašutumu izraisījušās izmaiņas ilggadējā ierastajā elektrības rēķinu apmaksas kārtībā stāsies spēkā nākamā gada aprīlī, un tā ir nepieciešama, jo tiks atvērts elektrības tirgus un tajā parādīsies vairāki elektroenerģijas piegādātāji, skaidro Ekonomikas ministrija (EM).

Ja Saeima akceptēs Ministru kabineta priekšlikumu atvērt elektrības tirgus 2014.gada 1.aprīlī, elektrības tirgū iesaistīsies arvien vairāk tirgotāju un līdz ar to mainīsies arī norēķinu kārtība par patērēto elektrību.

Ja izmaiņas stāsies spēkā, no aprīļa iedzīvotājiem būs jāizmanto vai nu izlīdzinātais maksājums vai arī pašiem jāinformē elektrības piegādātājs par savas patērētās elektrības daudzumu un jāgaida no elektroenerģijas uzņēmuma rēķins, ko apmaksāt.

Otrdien valdības sēdē par šīm negaidītām izmaiņām, kas sagatavotas ieviešanai jau decembrī, sašutumu pauduši vairāki ministri. Izmaiņas paredz no 1. decembra atteikties no līdzšinējās prakses, kad iedzīvotāji nolasa savos īpašumos vai mājokļos esošo elektroenerģijas skaitītāju rādītājus un dodas uz banku vai pastu, vai, izmantojot internetu, norēķinās par patērēto elektroenerģiju. Sašutumu par Ekonomikas ministrijas ieceri mainīt gadu desmitiem ierasto kārtību valdības sēdē izteica vairāki ministri, tostarp valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (V) un veselības ministre Ingrīda Circene, kuri norādīja, ka nav skaidrs, kādēļ pēkšņi nolemts "aizliegt" iedzīvotājiem pašiem nolasīt savu elektroenerģijas skaitītāju rādītājus un aprēķināt, cik jāmaksā par elektrību.

Ekonomikas ministrija skaidro, ka esošā norēķinu kārtība pēc pašdeklarēšanās principa (pats lietotājs nolasa skaitītāju rādītāju un pats aprēķina summu, kas jāmaksā) salīdzinoši veiksmīgi funkcionē monopolsituācijā. Bet atvērta tirgus apstākļos, kurā piedalīsies vairāki tirgotāji un tiks piedāvāti dažādas cenas un piedāvājumi, pašdeklarēšanās kārtība vairs nespēs pilnvērtīgi darboties, norāda EM.

Lai sagatavotos šādiem tirgus apstākļiem, kuros būs vairāki elektrības tirgotāji un to piedāvāto pakalpojumu cenas būs atšķirīgas, Ekonomikas ministrija izstrādāja un jau kopš augusta gan ar ministrijām, gan ar nozares nevalstiskajām organizācijām diskutēja par potenciālajām izmaiņām esošajā norēķinu kārtībā, lai tā atbilstu brīvā tirgus principiem.

Modelis, par kuru vienojās visas puses, ir piedāvāt iedzīvotājiem vismaz divas izvēles iespējas. Pirmā iespēja paredz, ka mājsaimniecība reizi mēnesī informē publisko tirgotāju par savu elektrības patēriņu, tirgotājs sagatavo un piegādā rēķinu klientam ērtā un pieejamā veidā, mājsaimniecība noteiktajā termiņā veic rēķina apmaksu. 

Otrā iespēja ļaus mājsaimniecībai izvēlēties tā saucamo izlīdzināto maksājumu, kas balstīsies uz konkrētās mājsaimniecības vidējo patēriņu, no kura tiks aprēķināts mēneša maksājums, kas nemainīsies līdz nākamajam pārbaudes periodam. Pašlaik par elektroenerģiju šādā veidā jau norēķinās gandrīz 100 000 mājsaimniecību. Šāda pieeja jau vairākus gadus veiksmīgi darbojas norēķinos par dabas gāzi, kā arī tā tiek izmantota elektroenerģijas norēķinos Igaunijā, Somijā un daudzās citās valstīs. Izvēloties izlīdzināto maksājumu, mājsaimniecība varēs rēķināties ar konkrētu maksājuma summu katru mēnesi, kas palīdzēs tām plānot savus izdevumus.

Iedzīvotāji, kuri izvēlēsies reizi mēnesī ziņot par aktuālo mēneša patēriņu, to varēs izdarīt elektroniski. Arī rēķinu varēs saņemt elektroniski un tas būs bezmaksas pakalpojums. Savukārt tie, kuriem nebūs iespēja saziņai ar tirgotāju izmantot elektroniskos pakalpojumus, to varēs izdarīt pa pastu. Maksa par šo pakalpojumu būs elektroenerģijas tirgotāju kompetencē. Izvēloties izlīdzināto maksājumu, sadales sistēmas operators vismaz reizi gadā, iepriekš vienojoties par laiku, ja skaitītājs ir mājoklī, veiks skaitītāju pārbaudi, lai aprēķinātu vidējo mēneša patēriņu.

Līdz ar izmaiņām norēķinu kārtībā, tika rosināts arī priekšlikums rēķinā izdalīt visas elektrības cenas sastāvdaļas, kas ļautu iedzīvotājiem skaidri saprast, cik viņš maksā par elektrību kā preci, cik par subsidēto enerģiju, cik par tīkla pakalpojumiem un cik pievienotās vērtības nodokli. Tas ir būtiski, jo atvērta tirgus apstākļos mājsaimniecības izvērtēs dažādu tirgotāju pakalpojumus, salīdzinot tieši elektrības kā preces cenu (pārējās pozīcijas būs nemainīgas visiem tirgotājiem). Šobrīd elektrības cenas komponentes netiek atšifrētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!