Foto: LETA

Pērn pieņemtie brīvostas darba samaksas noteikumi Rīgas brīvostas pārvaldnieka Leonīda Loginova ienākumus samazinājuši līdz 5000 eiro, tāpēc brīvostas valdes locekļi lēma par šefa prēmēšanu, kas gan pagaidām nav notikusi, svētdien vakarā ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Loginovam un vēl pieciem vadošajiem ostas darbiniekiem līdz šim prēmijas maksāja ik gadu pēc gada pārskata apstiprināšanas. 2012.gadā Loginovs prēmijā saņēma 52 024 latus (74 023 eiro) jeb 0,15% no ostas apgrozījuma, bet viņa sieva Irina Gorbatikova – Bondarenko 35 254 latus (50 161 eiro) jeb 0,1% no apgrozījuma.

Valsts kontrole prēmiju aprēķināšanu atkarībā no ostas apgrozījuma atzina par nelikumīgu. Osta grozīja darba samaksas noteikumus, paredzot, ka darbinieki var saņemt prēmiju divu mēnešalgu apjomā, atgādina raidījums. Par prēmijām lemj struktūrvienību vadītāji un nesen ostas darbinieki tās saņēmuši, ziņo TV3. Taču Loginovs palicis bez prēmijas, jo viņam nav tiešā priekšnieka, viņa darbību pārauga ostas valde. Tādēļ viņa vietnieks Aigars Pečaks ierosinājis Loginovam piešķirt prēmiju.

Valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks uzskata, ka Loginovs jāprēmē, jo Rīgas ostā krāvums samazinājies mazāk, nekā citur. "Tā analīze, ko rāda par pagājušo gadu, ir saistīta, pirmkārt, ka Rīgas osta vienīgā no Baltijas ostām ir palielinājusi savu tirgus daļu. Kritums kopumā ir visā Baltijas reģionā, gan Tallinā, gan Viļņā, nevis Viļņā, bet Klaipēdā un attiecīgi mēs rēķināmies ar to, ka šī lielā konkurence, kas palielināja kravu kritumu līdz 5%, vairāk kā 5%, Rīgā šis kritums bija 1,3%, 1,8%," raidījumam skaidroja Ameriks.

Atšķirībā no saviem padotajiem, Loginovs arī palicis bez 50% piemaksas, par ko būtu jālemj valdei, tādēļ Ameriks bija ierosinājis piešķirt sev pilnvaras tādu piemaksu noteikt, ziņo raidījums.

Taču šajā ostas valdes sēdē Loginovs palika bez prēmijas un piemaksas, jo valsts pārstāvji atteicās atbalstīt prēmijas piešķiršanu bez pamatojuma. Uz prēmiju Loginovam ir cerības, kad osta sagatavos gada pārskatu, norāda "Nekā personīga".

Rīgas mērs un brīvostas valdes loceklis Nils Ušakovs skaidroja, ka pieņemts vienbalsīgs lēmums atlikt šī jautājuma izskatīšanu līdz gada pārskatam. "Jo no vienas puses, tas fakts, ka ir palielinājies Rīgas ostas īpatsvars, salīdzinot ar citām ostām ir ārkārtīgi labs rādītājs. Bet, ja mēs runājam tieši par pārvaldnieka darbu, tad attiecīgi tur ir vērtējami arī citi faktori un tas nozīmē, ka sagaidīsim gada pārskatu un tad attiecīgi arī lemsim," raidījumam sacīja Ušakovs.

Tikmēr Rīgas brīvostas darbinieki sagatavojuši valdei ierosinājumu palielināt Loginova algu, kas neesot celta kopš 2010.gada, ziņo raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!